Jump to content

Fa Nándor a nyolcadik helyen karácsonyozik

2016. 12. 25. 06:57

Fa Nándor szombaton még a kilencedik helyen állt, de számítani lehetett az előrelépésére, ugyanis a francia Paul Meilhat hajóján néhány nappal ezelőtt meghibásodott a tőkesúlybillentő hidraulika, amit csak külső segítséggel tud megjavítani, így pedig versenyen kívül mehet majd tovább.

 

 

"Korán reggel, ami otthon a kora esti időszak, telefonon hívtam a családot, akik nálunk otthon álltak a fa körül. Jó volt beszélgetni velük, de nekem itt most sok mindenre állt az agyam, csak a karácsonyfára nem" - áll a Spirit of Hungary hajónaplójában.

"Itteni idő szerint délután jutottam el odáig, hogy kiraktam az ajándékokat - csoki, aprósütemények, két fotóalbum - és örültem nekik. Akkor már inkább éreztem valami karácsonyfélét. Megbontottam a karácsonyi pezsgőmet. Az óceán és a hajó után kaptam én is egy kortyot, ami nagyon jólesett. Köszönöm annak, aki a hajóba rejtette, mint ajándékot" - írta később Fa Nándor.

A magyar versenyzőnek az időjárási jelenségek közül ezúttal a szélcsend okozott bosszúságot, ez számításai szerint körülbelül 15 órás időveszteséget okozott neki. "Valaki túl békés ünnepet kívánhatott? Hosszas, igen frusztráló álldogálás és rossz felé vitorlázás után ismét haladok, még ha nehéz körülmények között is."

Fa Nándor később kifejtette, hogy úgynevezett lógóhullám - távoli szélrendszerek által keltett, szabályos, sima felületű hullám - is nehezítette a dolgát. "A következő napokban inkább erős, de sajnos nagyon rapszodikus szelekre számítok. Igen mogorva fellegek közelítenek. Eltűnt a napsütés, a világosszürkét váltja a sötétszürke. Ezek itt most az uralkodó színek" - áll a hajónaplóban.

A 29 tagú mezőny a nyugat-franciaországi les Sables-d'Olonne-ból rajtolt el, és keleti irányban haladva kerüli meg a földet. A Spirit of Hungary hátránya vasárnap 4279 tengeri mérföld volt az éllovashoz képest.

A magyar hajós teljesítményét Franciaországban is elismerik, a Le Figaro című lap ugyanis cikket közölt "A Vendée Globe nagypapái még mindig állják a sarat" címmel, amelyben kiemelik, hogy másfél hónappal a rajt után a hatvan év feletti versenyzők közül még mind a négyen - Fa Nándor, Enda O'Coineen, Rich Wilson és Pieter Heerema - versenyben vannak, és mindenkit lenyűgöznek.

A magyar vitorlázó harmadik Vendée Globe-ján versenyez, amelyen a feladat egyedül, egy 60 lábas (18 méter) hajóval, kikötés és külső segítség nélkül körbehajózni a földet. Az 1992/93-as menet során Fa Nándor a legjobb nem franciaként ötödik helyen ért célba 128 nap után. A rekordot a francia Francois Gabart tartja, aki a legutóbbi, 2012/13-as kiírást 78 nap 2 óra 16 perces idővel nyerte meg.

(Forrás: sportrajongo.hu;mti/Fotó:mti)