Jump to content

Platu 25 VB

2016. 08. 30. 07:53

Magyarországon nem igazán ismert ez a hajóosztály, de Európa és a Világ számos országában vitorláznak vele.

2005 óta elismert ISAF osztály. Valamikor 2013 – ban vitorláztunk kint a Kieler Woche – n és a Melges 24 esekkel egy pályán vitorláztak ezek a gépek is. Nekem akkor tetszett meg az osztály egyszerű kezelhetőség, one design hajó spinakkerrel ami jellemzi.

A tervezők is azzal a céllal vetették papírra ezt a hajót, hogy nagyhajósoknak a versenykészségét fejlesszék, amire az osztály tökéletes. A hajót Bruce Farr tervezte, akinek a nevéhez fűződik már pár hajó és one design osztály is. Az első hajót 1994 őszén gyártották, valahol a kiwik földjén (McDell Marine) eredetileg thaiföldi megrendelésre.

A hajótípus először a Thai 25 majd a Platu 25 – ös nevet kapta. 1995 - től a Beneteau cég szerezte meg az Európai gyártás jogait. Az osztály Európában nyolc országban van jelen. Az osztály versenyei között szerepel egy európai sorozat, de rendeztek Thaiföld mellett Valdivosztokban is már futamokat.  A Világbajnokságot idén a Svájci Brunnenben rendezték meg összesen 27 hajó és nyolc nemzet részvételével (ITA, FRA, THA, AUT, AUS, GER, SUI, LAT). A VB – n egy hét alatt összesen tíz futamot sikerült lebonyolítani. Jellemző volt a svájci és olasz dominancia, hiszen az első négy helyen ez a két nemzet végzett. A győztes hajó a svájci Falkone lett, aki tízből hét futamot nyerve, egy második egy negyedik és egy ötödik hellyel zárt az élen. Második a szintén svájci Superbüsi, harmadik az olasz Five for Fighting lett. 

(Forrás: vizisportrajongo.hu)