Jump to content

Jól rendezett Junior EB - Olasz sikerrel

2016. 08. 05. 10:44

Gyengeszeles nappal zárult a Groupama 420 és 470 junior Európa-baknokság Balatonfüreden végső próbára téve a versenyzőket és rendezőket.

A tervezett két 420-as zárófutamból, és a 470-esek Érem- illetve utolsó mezőnyfutamából a 7-8 csomóval fújó gyenge, leálló szélben sikerült megrendezni a 470 es Medal Race-eket és egy futamot a 420-asoknak. Aztán a már túl gyenge szélben a versenyrendezőség előbb halasztást rendelt el, majd lemondott a folytatásról.

Mindenestre sikerült újra egy színvonalas, változatos Európa-bajnokságot rendezni a Balatonon, amelyen a résztvevők a versenyzésre éppen hogy elégségestől kezdve egészen a jóval 20 csomó felett fújóig mindenféle szélviszonyokkal találkozhattak, így biztos, hogy a legsokoldalúbb csapatok végezhettek az élen.

Az idei junior Európa-bajnokságon egyértelműen uralkodtak az olasz versenyzők, hiszen begyűjtötték az aranyérmeket a 470 férfi, 470 női, a 420 női és a 420 U17 kategóriákban. Csak a nyílt 420-as Európa-bajnoki címet tudta elhódítani előlük a Bilik-Shalgi izraeli kettős, de az olasz hajó ott is csak egyetlen ponttal maradt el az aranyérmestől.

Ahogy azt várni lehetett, a magyar versenyzők nem tartoztak az élmezőnybe. Ahhoz, hogy odajussanak, sokkal intezívebben kéne bekapcsolódniuk a nemzetközi versenyéletbe, és többet kéne hatékony módon edzeni, a legjobbaknak olykor a nálunk előrébb tartó nemzetek versenyzőivel együtt készülni.

Az összes magyar résztvevő közül egyedül a férfi 470-es osztályban Gyapjas-Balázsnak és Zsombornak lehetett volna esélye az élmezőnybe kerülni. Végig 8-9. helyen álltak a versenyben, de sajnos rosszul sikerült az utolsó versenynapjuk, és nem indulhattak az Éremfutamon.

A nyílt 420-as osztályban a Wolf Szabolcs - Csébfalvi András kettős tudott éppen hogy bekerülni az Arany csoportba, és a döntő futamok után is maradtak a 42. helyen.

A magyar szyneket képviselő vitorlázók nagy többségének ez volt élete első komoly világversenye. Tudásszintjüknek megfelelően helyt álltak. Edzőikkel együtt pontosan felmérhették, hol tartanak a nemzetközi mezőnyben, így láthatják azt is, hogy mi kell az előre lépéshez.

Részletes teéjes végeredmények a verseny honlapján: http://2016junioreuropeans.420sailing.org/en/default/races/race-resultsall

(Forrás: compassmagazin.hu)