Jump to content

A stand up paddle surf

2016. 06. 13. 02:02

Egy aktív hosszú hétvége vagy nyaralás nagyon jó kiegészítője a SUP.

Bevezető, a sportról

A stand up paddle surf eredetileg a Polinéz halászok álló helyzetben történő kenuzási szokásaira vezethető vissza, de azt is mondhatjuk, hogy a balatoni halászok lapos ladikjaikban felállva vetették ki a hálót, hosszú bottal tolták előre magukat, sőt, itt is volt már állva, egy oldalon evezés.

Bárhogy is volt, az igazi nagy áttörést az hozhatta, hogy olyan eszközt/kenut/hajót/vizisít/surf-öt kreáltak, amin ha átcsapott a víz nem merült el.

Néhány évszám: -1912, talán az első Ausztrál surf sí, ami bizonyos szempontból a SUP elődjének tekinthető; -1939 Duke Kahanamoku videó ; -2005 körülre tehető a mai modern SUP “végleges” kialakulása; -2007 az első SUP verseny Califoniában, Tahoe City -ben, -2012 szeptember 13-14 Turtle Bay az első SUP Világkörüli verseny sorozat vége. Kai Lenny az első SUP Világbajnok.

Kinek ajánljuk?

Egyszóval: mindenkinek:)

Azért nagyon jó sport, mert: tavon, folyón, vadvízen, tengeren, gyakorlatilag szinte mindenféle vízen minimális felkészültséggel ki lehet próbálni ill. nem túl rendszeresen evezve is gyorsan lehet fejlődni.

Az iSUP-ok (felfújható) szállítása, pofon egyszerű mivel könnyűek és kis helyen elférnek. Azoknak is újdonságot hoz az életébe, akik egyéb víziherkentyűkön (vadvízi kajak, sit on top, síkvizi kenu..) magabiztosan mozognak.

Mint a legtöbb outdoor sport ez is dipólusú, az az élénkítő és relaxáló is lehet. Minden korosztálynak ajánlott, tudásszinttől, fizikai állapottól és képességtől függetlenül. Bárki pillanatok alatt sikerélményre tehet szert, hiszen nagyon könnyen elsajátíthatók az állva evezés alapjai. Nem nehezebb, mint mondjuk a biciklizés, vagy túrázás.

A sportág nagyban hozzájárul az erő, az egyensúlyérzék és az állóképesség fejlesztéséhez, továbbá a mély izomzatra is jó hatással van. Mivel ötvözi a kardió és az erősítő elemeket, folyamatosan fitten tart.

Részletek: rafting.hu/Kép forrása: FreeImages