Jump to content

5 dolog, ami miatt közösségben a legjobb sportolni

2017. 06. 15. 10:45

Motivál, felpörget, jót tesz a szociális életednek. Együtt sportolni annyit tesz, mint összekötni a kellemest a hasznossal. Nem csak a tested hálálja meg, ha a magányt dobod a csoportos edzésért, hanem a lelked is. De vajon hogyan hat a közösségi sport a pszichére, a motivációra és az életmódra?

Nincs annál nagyobb klisé, minthogy sportolni jó és egészséges. De lássuk be, minden banális közhely alapja igaz, ezért olyan jó állandóan hajtogatni őket. Nincs ez másként a sporttal kapcsolatos, már-már szállóigévé vált kijelentésekkel sem. De vizsgáljuk meg egy kicsit más szemmel az unásig ismételt frázisokat, például a közösségi sport lélekre és testre gyakorolt hatásait. Mert bizony nem akármilyen változásokat idéz elő, ha a futópályán nem csak az árnyékod követ.

Motiválóbb, mint a legjobb edző

Kinek ne lenne ismerős a helyzet, amikor egy fárasztó nap végén a kanapén kötünk ki, az edzőterem vagy futópálya helyett? Nem véletlen. Az ember érdeklődése idővel csökken a sport iránt, ha azt egyedül űzi. Számos kutatás foglakozott a témával, mely szerint azok az emberek, akik a magányos edzésformát választják a közösségi élmény helyett, idővel elvesztik érdeklődésüket, motivációjukat a kedvelt sport iránt, és gyakrabban érzik magukat magányosnak, izoláltnak az edzés során. Nem titok, hogy ennek szöges ellentéte a közösségi sport, ahol mindez hírből sem ismerős, sőt!

A közösségi edzés iszonyatosan motiváló tud lenni, amikor látod, hogy körülötted mindenki keményen hajt, és csinálja, amit kell. Egy átdolgozott munkanap után is pillanatok alatt felpörgetnek és mozgásra inspirálnak az edzéstársak, akik bíztatnak, és meghozzák a kedved, ha épp arra van szükséged.

Együtt sportolni teljesen más színezetet ad az edzésnek: növeli a motivációd, a kitartásod, felébreszti a versenyszellemet, így nem csak mást, hanem magadat is minden nap le akarod győzni. Kevés ösztönzőbb dolog van ennél!

A legkeményebb ópiát

Vigyázz, mert hamar függőséget okoz! Legyen szó futásról, crossfitről, TRX-ről, úszásról, kondizásról, aerobikról vagy bármilyen mozgásformáról, az első közös edzés után azt fogod észrevenni, hogy számolod a perceket a következőig. Mert nem csak az edzés, és a jó társaság, ami dopamin-bombaként hat és végtelen energiát ad, hanem az érzés, hogy osztozol az imádott sportágad, a kemény gyakorlatok, és a kitartás élményén.

Közösséget kovácsol

A csoportosan végzett sportok nagy előnye, hogy kimozdít a komfortzónából, és nem csak új élmények, hanem új emberek megismerése felé hajt. A nehezen ismerkedők is barátokra lelnek az edzős társaikban, hiszen egy téma biztosan van, ami mentén el lehet kezdeni az ismerkedést, mégpedig: a közös élmény, és a szenvedélyesen űzött sport. A hasonló érdeklődés, és cél összehozza az embereket, közösséget kovácsol.

Egy-két hónap után, belépve a terembe, pályára azt fogod tapasztalni, hogy kellemes megnyugvás önt el, és a valahová tartozás semmihez sem hasonlítható érzete.

Ez az, amiért szombat reggel is felkelsz

Sőt, nem hogy felkelsz, kipattansz az ágyból, és rohansz edzeni, hogy újra és újra átélhesd a sportolás, a motiváció, a versengés, és a kitűzött célok közös eléréséből fakadó eufórikus mámort. Nem beszélve arról, hogy minden edzés még több energiával tölt fel, a felesleges stresszt, és nyugtalanságot pedig eltünteti.

A közösségi sport jobb, mint bármelyik antidepresszáns

Szakítás után, krónikus magányosságérzetre, depresszióra, önértékelési válságra a közösségi sport a legjobb gyógyszer. Egyrészről, amíg tart az edzés, nem vagy egyedül, így kínzó gondolatok is elkerülnek. S minél többször ignorálod őket, annál inkább távol kerülnek, a megoldás viszont egyre közelebb.

Másrészről megoszthatod azt, ami bánt, és minél több emberrel beszélsz róla, annál különbözőbb tanácsokat kaphatsz, amelyek közül az egyik talán fogódzkodót jelenthet.

Harmadrészt a sport endorfint szabadít fel, azaz boldogsághormont, ami ellensúlyozza a lehangolt, depresszív periódusokban felgyülemlett stressz hormont, a kortizolt. Nem véletlen, hogy edzés után a lélek harmóniája is visszaáll, hiszen a kémia odabent elszabadul, míg mi izzadunk a teremben.

A közösségi sport, a testedre és a lelkedre is hat, méghozzá nem is akár hogyan. Növeli a motivációt, ezáltal a kitartásod is. Utóbbi pedig egy idő után nem csak a sportban bukkan fel, hanem a mindennapok stresszes helyzeteiben is.

Kibillent a monotonitásból és új emberek, ezáltal új életszemléletek és élmények felé irányít, amelyek hatására te magas is fejlődsz. Megismered mire vagy képes, ahogy arra is rájössz, mennyivel többre, ha csapatban dolgozol.

Barátokra, egy új családra lelsz, nem utolsó sorban pedig nem lógsz többé a levegőben, mert azt fogod érezni, hogy már tartozol valahova. Nem csak a mozgásélmény új dimenzióját mutatja meg, hanem saját egy addig ismeretlen oldalát. Együtt sportolni, megosztani az élményt, feltöltődni- ez adja közösségi sport mozgatórugóját.

Hol találok társakat a sportoláshoz?

A Magyarországon piacvezető Decathlon hitvallásának egyik alappillére a mozgás népszerűsítése, a vállalat küldetésének tekinti, hogy mindenki számára elérhetővé tegye a sportolás örömét. Kutatások bizonyítják, hogy ma több mint 4 millió magyar soha nem sportol a legkülönbözőbb okok miatt. A leggyakoribb kifogások között az idő-, motiváció- vagy társhiány szerepel az első helyeken, de ugyanígy probléma lehet a sérülés vagy egyéb egészségügyi korlátozottság. A Decathlon új kezdeményezésének célja a közösségek erejére építve és pénzbeli támogatást nyújtva, hogy megmozgassa ezeket az embereket. Jelszavuk: kezdj bele, és nem leszel egyedül! Hogy még vonzóbb legyen a rendszeres testmozgás, az áruházlánc ismert emberek bevonásával új szintre emeli a sportélményt. A programot bejelentő sajtótájékoztatón az is kiderült, elsőként Ábel Anita, Gianni Annoni és Hajós András lesznek ebben a segítségükre. Részletek a sportoljma.hu oldalon.

(Forrás: szerkesztőség)