Jump to content

Még mindig nagy sláger a Tisza-tavi Ökocentrum

2016. 09. 16. 18:21

Több mint 166 ezer látogatója volt idén augusztus végéig a Heves megyei Poroszlón található Tisza-tavi Ökocentrumnak, csaknem négyezerrel több, mint egy évvel korábban. Az önkormányzat további turisztikai fejlesztéseket tervez - tájékoztatta Kiss János, az üzemeltető Tisza-tavi Ökocentrum Nonprofit Közhasznú Kft ügyvezető igazgatója pénteken az MTI-t.

 

 A vendégszám évek óta folyamatosan nő, idén a tavalyihoz képest több mint két százalékkal, a főszezonben,  július közepétől augusztus végéig a látogatók száma minden nap meghaladta az ezret. Mivel az ősz hagyományosan az osztálykirándulások időszaka, így idén is tovább szeretnék javítani a vendégforgalmi statisztikákat - jegyezte meg. 

Kiss János arról is beszámolt, hogy 2015-ben túlszárnyalták azt az európai uniós elvárást, amely szerint a látogatottságnak a fenntartási időszak tíz évének valamelyikében, egy naptári évben, el kell érnie a kétszázezret. Hozzátette: nem csak magyar, de szlovák, lengyel és német turisták is növekvő számban keresik fel a létesítményt.     

A mintegy háromezer lelkes Poroszló és az Ökocentrum iránti érdeklődés fenntartása, a kiemelkedő vendégforgalom és látogatószám megtartása, lehetőség szerinti növelése érdekében a település önkormányzata  további fejlesztéseket tervez. Ezért a közelmúltban benyújtottak egy pályázatot, amely révén egy körülbelül 900 négyzetméteres új, külső akváriumrendszer, valamint bemutatóterek épülhetnének meg a Széchenyi 2020 program keretében - számolt be az ügyvezető igazgató.     

Az ökocentrum magas látogatottságának is köszönhető, hogy az egész településen kedvező volt  az idegenforgalmi szezon idén, szinte egész nyáron teltházzal működött a szálláshelyek többsége, így a vendégéjszakák száma is várhatóan meghaladja majd a tavalyi adatokat - jegyezte meg.     

A mintegy 2,2 milliárd forintos beruházás keretében, több mint 1, 9 milliárd forintos európai uniós támogatással  2012-ben elkészült, mintegy 40 munkavállalót foglalkoztató Ökocentrum a 127 négyzetkilométeres Tisza-tó, a Tisza-völgye és Magyarország őshono vízi lővilágát mutatja be. A Kárpát-medencében őshonos halakat - köztük a Magyarországon egykor őshonos,  akár három méteresre is megnövő óriási vizákat - , mintegy 30 halfajtát láthatnak, tekinthetnek meg természetes közegükben a látogatók. A víz alatti világ minél élethűbb bemutatását egy hét méter hosszú, 4,5 tonna súlyú víz alatti alagút is segíti, ahol a halak a látogatók feje fölött úsznak el.

Európa legnagyobb, mintegy egymillió literes édesvízű akváriumrendszerén kívül kiállítótermek, 3D-s mozi és kilátó is helyet kapott a 2 ezer 600 négyzetméter hasznos alapterületű épületben, amely egy 7 hektáros, szabadidőparkként funkcionáló tóparti kert közepén található.

A Tisza-tavi Ökocentrum szomszédságában fekvő kikötőből Tisza-tavi kishajós kirándulások indulnak a tó élővilágának felfedezésére, s igazi különlegességnek számítanak és közkedveltek a csónaktúrák is, ezeknél GPS- navigáció segíti a vendégeket a tájékozódásban a Tisza-tó vízfelületén.

 

(Forrás: vizisportrajongo.hu;mti/Fotó:mti)