Jump to content

Harc az olimpiáért! Kezdődik a honi kajak-kenu válogató

2021. 05. 27. 10:12

Péntektől vasárnapig Szegeden rendezik a kajakosok és kenusok következő válogatóversenyét, amelyen az olimpiai, illetve az Európa-bajnoki csapatba kerülés lesz a tét.

A hétvége egyik legjobban várt küzdelme a női kajak egyesek 500 méteres versenye lesz, erre már a nyitónapon sor kerül. A nevezési lista alapján a négy előfutamban összesen négy olimpiai és kilenc felnőtt világbajnok száll vízre, de utánpótlás vb-győztesből is lesz jónéhány a rajtnál.

Óriási várakozás előzi meg az ötszörös ötkarikás bajnok Kozák Danuta szereplését, ő idén először versenyez majd éles körülmények között, de ott lesz a mezőnyben a háromszoros olimpiai bajnok Douchev-Janics Natasa, a kétszeres aranyérmes Fazekas-Zur Krisztina és a riói bajnok Csipes Tamara is, továbbá a világbajnok Bodonyi Dóra, Medveczky Erika, Kárász Anna, Hagymási Réka és Gazsó Dorka. A fiatalabb korosztályt a már a felnőttek között is bizonyított Rendessy Eszter, Kőhalmi Emese és Zupkó Vanda képviseli. Hüttner Csaba szövetségi kapitány korábban az MTI-nek azt mondta, hogy az első két helyezett tokiói utazónak tekinthető.

Külön érdekesség, hogy szinte ugyanezek a nevek, néhány sprintspecialistával kiegészülve, egymásnak feszülnek majd K-1 200 méteren is.

Párosban Kozák az ötszörös világbajnok Bodonyival ült össze, legnagyobb ellenfelük várhatóan a rutinos Csipes, Medveczky kettős, valamint a fiatal Gazsó, Kőhalmi és Rendessy, Zupkó egység lesz.

A férfi egyes olimpiai számokban is nagy csata várható. A legrövidebb távon a friss világkupa-ezüstérmes Tótka Sándor - aki az 500-as négyessel már biztos Eb-induló -, valamint Csizmadia Kolos, Apagyi Levente, Balaska Márk vagy Birkás Balázs érhet oda az első helyre, K-1 1000 méteren pedig újra összecsaphat egymással a vb-címvédő Kopasz Bálint és a tavalyi országos bajnokságon őt legyőző Varga Ádám.

A két hete Szegeden Vargával kvótát szerző Béke Kornél meglepetésre sem egyesben, sem párosban nem áll rajthoz a hétvégi válogatón, így K-2-ben egy friss páros, a Nádas Bence, Kopasz Bálint duó a legnagyobb esélyes, de indul a hatodik olimpiai szereplésére hajtó, 43 éves, háromszoros ötkarikás bajnok Kammerer Zoltán is Gál Péterrel.

A kenu szakágban a férfiaknál már megvan a két olimpiai csapattag Adolf Balázs és Fejes Dániel személyében, és a Balla Virág, Takács Kincső duó is tokiói induló.

A hétvége nemcsak az olimpiára, hanem a jövő heti, poznani Eb-re is válogat, így az ötkarikás programban nem szereplő számokban is nagy csaták várhatók.

A magyar szövetség honlapja alapján a szegedi versenyre nézőket is várnak a szervezők, a belépés ingyenes, de a járványügyi szabályok szerint csak azok mehetnek szurkolni a Maty-éri pályára, akik rendelkeznek érvényes védettségi igazolvánnyal.

(Forrás: vizisportrajongo.hu, mti, m4sport.hu / Fotó:pixabay, mti)