Jump to content

A CAS-nál fellebbez a doppingvétségen ért kajakozó

2019. 07. 22. 11:01

A nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS) fellebbez doppingvétségért kapott eltiltása miatt Takács Tamara világ- és Európa-bajnok kajakozó.

A 22 éves versenyző - akinek az ügye két hete került nyilvánosságra - csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: a tiltott szert, az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozololt a februárban, Tatán elvégzett vizsgálat mutatta ki a szervezetében. Az A- és B-próba is pozitív lett. 

"Áldozat vagyok. Biztos vagyok az ártatlanságomban" - jelentette ki Takács Tamara, aki szerint "megmérgezték" az egyik táplálék-kiegészítőjét.

A sportoló úgy fogalmazott, nagyon nehéz időszakban van, még mindig nem tudja felfogni, ami történt, pszichológushoz is jár.

"A kajakozás az életem, a munkám, ez most hirtelen kettétört" - mondta, hozzátéve, hogy amióta a tavaszi, dél-afrikai edzőtáborban értesült a pozitív tesztről és hazautazott, nem ült hajóban.

Rövid monológjában felidézte, hogy tavaly elhagyta edzőjét, Fábiánné Rozsnyói Katalint, mert úgy érezte, elavultak a tréner módszerei, és nem fejlődik. Hozzátette: a szakember sokszor olyan szavakkal illette, amelyek emberileg és szakmailag is vállalhatatlanok voltak. Furcsállta, hogy egykori edzője doppingügye kirobbanása után úgy nyilatkozott, már télen is hirtelen erőnövekedést látott nála; szerinte ez nem igaz.

Takács Tamara azt mondta, a kezdetektől együttműködött a Magyar Antidopping Csoporttal (MACS), és ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a rendőrségen. Ez utóbbi lépése további vizsgálatokat vont magával, és ezek alapján kiderült, hogy a szer egy alkalommal került a szervezetébe, azaz nem rendszeres szedéssel.

A sztanozolollal kapcsolatban elmondta, hogy általában testépítők használják izomtömeg-növelésre, de nála nemhogy ez nem történt meg az érintett időszakban, hanem még kisebb izomtömeg-csökkenés is volt tapasztalható.

Igazát bizonyítandó saját költségére elvégeztetett egy hazugságvizsgálatot, amely száz százalékig az ártatlanságát bizonyította. Bevizsgáltatták a táplálékkiegészítőit is, és az egyik doboz sztanozolollal volt szennyezett.

"Biztos vagyok abban, hogy szándékosan mérgeztek meg. Jó lenne kideríteni, hogy ki mérgezi a sportolókat" - jelentette ki, utalva a kajakozó Dombvári Bence, a cselgáncsozó Ungvári Attila és az ausztrál, de szintén magyarországi felkészülése idején megbukott kajakos, Tate Smith esetére.   

A sportolóra négyéves eltiltást szabtak ki, mint mondta, bízik a fellebbviteli bizottság támogató döntésében.

Dányi Szilárd, a versenyző jogi képviselője az MTI kérdésére elmondta: várhatóan hétfőn adják be a lausanne-i székhelyű CAS-hoz a fellebbezést, de megjósolhatatlan, hogy mikor zárulhat le az eljárás. Hozzátette ugyanakkor: reményeik szerint még az idén.

"A sztanozolol úgynevezett nem meghatározott doppingszer, ez egyben azt is jelenti, hogy a bizonyítás terhe a sportolón van" - fogalmazott az ügyvéd.

Az elsőfokú eljárás lezajlott, a fellebbezésüket pedig három bizonyítékra alapozzák.

"Az egyik ezek közül a poligráfos vizsgálat, a másik az, hogy a táplálékkiegészítő tartalmazta a szert, a harmadik pedig, hogy ez egy izomerő-gyarapító szer" - mondta Dányi Szilárd, aki szerint ha sikerrel járnak, akár két év alá is mehet az eltiltás.  

Takács Tamara 2017-ben K-4 500 méteren világ-, K-1 és K-4 500 méteren pedig kontinensbajnok lett, tavaly pedig aranyérmet szerzett K-1 500 méteren az U23-as vb-n, valamint K-1 5000 méteren a felnőtt Eb-n.

(Forrás: Forrás:vizisportrajongo.hu, mti / Fotó: pixabay, mti)