Jump to content

Kopasz Bálint a futásnál is a nehezebbet választja

2017. 11. 19. 12:29

Mátraházáb edzőtáborozik Kopasz Bálint. Az idén egyesben két Európa-bajnoki bronzérmet szerző kajakos fizikailag és lelkileg is kigyógyult a racice-i világbajnokságon szerzett sérülésből és még az eddiginél is tudatosabban készül a következő szezonra. A tél alatt az izomtömeg-növelést és a megfelelő étrend kialakítását tartja a legfontosabb feladatának.   

Ahogy az a tavalyi szezon után várható volt, Kopasz Bálint 2017-ben berobbant a nemzetközi felnőtt kajakmezőny élvonalába. Nyerni tudott a szegedi világkupán 1000 egyesben, majd két Európa-bajnoki bronzérmet gyűjtött be Bulgáriában. A racice-i világbajnokágon azonban hihetetlen peches volt, amikor a hajója ráesett az újjára. A versenyző zúzodott újjal, komoly fájdalmakkal evezte végig az K-1 1000 méter döntőjét, úgy lett ötödik, hogy egy nappal korábban a lapátot is alig tudta megfogni.

„Tanultam az esetből. Nem teszem többet három méter magasra a hajómat, bármennyire is féltem. A versenyen szerencsére lelkileg rendben voltam és úgy gondolom ilyen sérülés után az ötödik helyezés remek eredmény. Az újjamnak öt hét kellett, mire teljesen meggyógyult" - mondja a sérüléséről az algyői kajakos.

A világbajnokság után Bálint négy hetes pihenőt kapott, de a szabadságát is aktívan töltötte. Kerékpártúrán vett részt a testvérével, és az osztrák hegyekben 2400 méteren smaragdot gyűjtött. Október elsején megkezdte a következő évi felkészülését és napi 20-25 kilómétereket evezett a Tiszán. November elején pedig zökkenőmentesen átállt a téli edzésekre. Edzőjével Demeter Irénnel, aki egyben Bálint édesanyja, jelenleg a Mátraházi Edzőtáborban készülnek.

„Heti három alkalommal futok a Kékesen de kizárólag felfelé, mert a lefelé futás nem túl „térdbarát” így a szüleim ott várnak és a visszautat már autóval teszem meg.”

A versenyző kisgyermek óta egyedül készül édesanyájával, amin most sem változtatnak. Ez ad neki nyugalmat és biztonságot, ami számára az egyik legfontosabb dolog a megfelelő felkészülés érdekében. A futások mellett idén fokozottan figyelnek a kondi edzésekre.

„A tél alatt szeretnék nagyobb izomtömeget összeszedni, hogy a későbbiekben már csak csiszolni kelljen azt. Igazi 1000 méteres versenyző vagyok, nincs szükségem 200 méteres izomtömegre, azonban erősödnöm kell, hogy jövőre is fel tudjam venni a versenyt a felnőtt nemzetközi mezőnnyel. „

Az alig húsz éves sportoló nagy hangsúlyt fektet a táplálkozására is. Szívesen foglalkozik dietetikával, amelyben már olyan szintre jutott, hogy az étrendjét saját magának állítja össze, beleértve a vitamin szükségleteit is.

A téli alapozás után tavasszal a kihagyhatatlan melegvízi edzőtábor következik, melynek helyszíne nagy valószínűséggel Portugália lesz, ahol remek körülmények között készülhet tovább. Bálint talán egy-egy edzés erejéig beáll majd valamelyik csapathoz, ahogy tavaly Sevillában tette, de ott is a megszokott szisztéma szerint dolgoznak edzőjével.

Az új szezon előtt Kopasz Bálint markánsan fogalmaz a célokat illetően is. Továbbra is K-1 1000 méteren akar jól szerepelni, de a lehetséges páros, illetve négyes társakat is figyeli majd.

„Párosban és csapathajóban még nem gondolkodtunk, hiszen látnunk kell a tájékoztatók, válogatók eredményeit, illetve a saját teljesítményemet is, de semmitől nem zárkózunk el. Jelenleg azonban az egyes foglalkoztat leginkább, azt szeretném tökéletesen felépíteni.  A következő felnőtt Európa- és világbajnokságon nagyszerű lenne, ha dobogóra tudnék állni 1000 méteren, illetve a későbbiekben a 2019-es vb-n is ott szeretnék lenni a keretben, hiszen a szegedi pálya nagyon kedves számomra. A cél pedig a 2020-as tokiói olimpia…”

(Forrás: Forrás: vizisportrajongo.hu, MKKSZ.HU / Fotó: mti)