Jump to content

Az olimpiai bajnok kajakosnak időre van szüksége

2016. 09. 01. 11:52

Fazekas-Zur Krisztina London után Rióban is tagja volt az olimpiai bajnoki címet nyerő női négyesnek. Az amerikai férj miatt kétlaki életet élő klasszis 36 esztendős és bár kirobbanó formában van, azért tudja, hogy lassan el kell gondolkodnia a hogyan továbbon. 

Fazekas Krisztinaként kezdett kajakozni idehaza, majd férjhez ment Rami Zurhoz és az USA-ban folytatta pályafutását. Aztán visszatért Magyarországra, belevágott a válogatók sokszor kegyetlen kalandjába és olyan magasra ért fel, ahová kevesen. Talán maga sem gondolta volna, hogy kétszeres olimpiai bajnokként emlegetik majd, ám így lett, hiszen a londoni után a Rióban győztes négyesbe is bekerült. Ő maga így emlékszik vissza a riói döntőre. 

- Közvetlenül a verseny előtt magabiztosak voltunk, mert nagyon megbíztunk egymásban. Természetesen az óriási önbizalmat adott Taminak (Csipes Tamara) és nekem, hogy láttuk a párost és Danát (Kozák Danuta) is egyesben, látszott, hogy nagyon jó formában vannak Szabó Gabival.

A partról nézve úgy tűnt, hogy sima győzelmet aratott a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina alkotott egység. Persze ez így azért nem teljesen igaz, de az aranyérmet még a németek sem veszélyeztették. Fazekas hosszú utat járt be az újabb olimpiai sikerig, hiszen a magyar kajakos szakág és főleg a női szakág sajátossága, hogy az erőviszonyok miatt nincsenek úgymond bérelt helyek. 

- Nekem nagyon érdekes volt ez a négy év, egyrészt gyorsan eltelt, olyan mintha tegnap lett volna a londoni olimpia, másrészt megszületett két éve a kisfiam, ő pedig felbolygatta rendesen az életet, természetesen a jó irányba. Viszont a szülésből visszajönni azért elég nehéz volt és nem lehettünk abban biztosak, hogy sikerülni fog. De szerencsére Ramival, aki a férjem és az edzőm egy személyben, ezt is megoldottuk.

Krisztáék dolgát nehezítette Rióban, hogy míg Londonban elsőként "tudták" le versenyüket, a nyári ötkarikás játékokon a négyesek párharcát utoljára rendezték, tehát neki és Csipes Tamarának előbb végig kellett néznie és szurkolnia a többi versenyszámot, míg elkezdhették a címvédés felé vezető rögös utat az előfutammal, majd a döntővel. 

- Most sokkal jobban izgultam, mint London előtt. Akkor még nem nyomott bennünket ennyire az esélyesség terhe, most viszont tényleg éreztem, hogy nekünk áll a zászló és nyernünk kell. Azt hiszem, hogy jól megoldottuk.

Ami pedig a folytatást illeti: 

- Őszinte leszek, egyelőre fogalmam sincs. Érzem, hogy a korom miatt már nem annyira tervezhetek előre a kajakban, úgyhogy mindenképpen le fogok ülni a férjemmel és megbeszéljük, hogy mit szeretnénk. Az biztos, hogy nem menekülök el ebből a világból. Ez az aranyérem nagyon pozitív löketet adott és még mindig imádok kajakozni, de 36 éves vagyok, ezért át kell gondolnom, hogy hogyan tovább….