Jump to content

Vajda Attilát megette a mezőny

2016. 05. 12. 22:08

A kajakos Kozák Danuta, Dombvári Bence és Horváth Bence, valamint a kenus Vasbányai Henrik második győzelmét aratta a csütörtöki versenynapon a sportág első olimpiai válogatóján, Szegeden.

Kozák és Dombvári a szerdai egyes siker után párosban duplázott, Horváth és Vasbányai pedig az egy nappal korábbi páros győzelem után ezúttal egyesben lett a legjobb.

A férfi kajak kettesek 1000 méteres döntőjében Hufnágel Tibor és Dombvári duója esélyeshez méltóan gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott, a többiek megszorongatni sem tudták őket. A második helyen meglepetésre az újpestiek hajójában Doba Richárd és Czompa Tibor futott be.

"Szembeszeles volt a pálya, így figyelnünk kellett arra, hogy végig bírjuk, mert ilyenkor körülbelül tíz másodperccel tovább tart a verseny" - nyilatkozta Dombvári. A tavaly eltiltását töltő kajakos szerdán egyesben is nyert, így a jövő heti, duisburgi olimpiai pótkvalifikációs versenyen mindkét számban vízre szállhat egy kilométeren.

A magyar kajak-kenu válogatottnak eddig 15 kvótája - 6 férfi kajakos, 5 női kajakos és 4 férfi kenus - van az augusztusi riói játékokra, a fennmaradó két férfi és egy női kajakos indulási jog megszerzésére jövő szerdán és csütörtökön lesz lehetőség.

Vasbányai végre elhitte

A másik csütörtöki 1000 méteres finálé, a férfi kenu egyesek versenye kiélezett küzdelmet hozott. A győri Varga Dávid kezdett a legjobban, sokáig vezetett is, de a hajrában megelőzte őt az erejét jól beosztó Vasbányai és Kiss Tamás is. A 2008-as pekingi olimpia bajnoka, Vajda Attila némi meglepetésre a végére elfáradt, és ötödikként zárt.

"Végre elhittem magamról, hogy jobb tudok lenni Attilánál. Mellettem ment, így tudtam rá figyelni. Azt hittem, hogy a hajrában szokás szerint elmegy majd mellettem, de nem így történt" - mondta Vasbányai a legnagyobb riválisáról, Vajdáról, aki szerdán Mike Róberttel párosban is a legjobb lett.

Vajda úgy nyilatkozott: a hét eleje óta egészségi problémákkal küzd, ezért most megette őt a mezőny, de készül a válogató következő fordulójára, és bízik abban, hogy akkor javítani tud.