Jump to content

Vizes vb: ez történt délelőtt az uszodában

2017. 07. 23. 15:58

Vasárnap délelőtt elkezdődött a budapesti vizes világbajnokság úszóprogramja, melyet a női 100 méteres pillangóúszás előfutamai nyitottak, és a gyorsváltók zárták.

A női 100 méteres pillangóúszás előfutamaival indult a nap a Duna Arénában, a szám egyetlen magyar indulója, Szilágyi Liliána a harmadik helyen végzett 58.00-s idővel saját futamában, így összesítésben a 10. legjobb idővel jutott az elődöntőbe. Az olimpiai és világbajnok Sarah Sjöström kirobbanó formáját már kora reggel jelezte: öt tizedre (55.96) megközelítette saját világcsúcsát (55.48), ezzel természetesen a legjobb volt az előfutamok során.

A 400 m gyors negyedik előfutamában Kalmár Ákos 3:51.35-ös idővel, mellyel egyéni legjobbjától másfél másodperccel elmaradt, így az élete első felnőtt világbajnokságán résztvevő 17 éves úszó nem jutott tovább.

A délelőtt harmadik versenyszáma a női 200 m vegyes volt, a címvédő és olimpiai bajnok Hosszú Katinkával és Jakabos Zsuzsannával. Utóbbi úszott előbb, rossz rajtját követően végül negyedik helyen zárt. A szám világcsúcstartója, Hosszú Katinka a világ idei legjobb idejével (2:07.49) jutott be az esti elődöntőbe. Jakabost összesítésben 11. lett, így őt is láthatjuk a ma este 18 óra 10 perctől.

Cseh László 50 m pillangón 23.41-et úszott, amivel nyolcadikként jutott be az elődöntőbe. Ez a szám hozta a nap első kizárását: a Saint Vincent és a Grenadine-szigetek színeiben versenyző Dillon Gooding a medencébe pottyant még a rajt előtt, így ő már nem úszhatott a többiekkel. 

Következett a női 400 m gyors, Késely Ajnával és Kapás Boglárkával. Előbbi harmadik lett előfutamában 4:06.48-as idővel, ami még épp elég volt a döntőbe való bejutáshoz. A negyedik előfutamban úszó Kapás Boglárka 4:05.93-at úszott, amivel természetesen szintén bejutott az esti fináléba. Az olimpiai bajnok Katie Ledecky hátát nézte a mezőny:  3:59.06-os idejével világbajnoki csúcsott úszott.

Gyurta Dániel 100 méter mellen nyolcadikként csapott a célba előfutamában, 1:00.76-os idővel, így összesítésben a 26. helyen zárt.

A délelőtt zárásaként a 4x100-as gyorsváltók versengtek a fináléba kerülésért. A hölgyeknél a Molnár Flóra, Gyurinovics Fanni, Verrasztó Evelyn, Jakabos Zsuzsanna alkotta négyes a negyedik helyen zárt futamában, ám sajnos 61 századdal lemaradt a döntőről. A férifak Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter és Bohus Richárd összeállításban nagyszerűen úsztak, harmadikként csaptak célba új országos csúccsal, így a ma esti döntőbe az ötödik legjobb idővel jutottak be.

(Forrás: vizisportrajongo.hu/fina-budapest2017.com/nso.hu; fotó: vizisportrajongo.hu/mti.hu/fina-budapest2017.com)