Jump to content

Vizes vb: női vízilabda: Kanadával játszunk a legjobb 8 között

2017. 07. 23. 06:06

Papírforma eredmények születtek a budapesti vizes világbajnokság női vízilabdatornájának nyolcaddöntőiben: Spanyolország, Ausztrália és Kanada is magabiztosan jutott a legjobb 8 közé. A nap legizgalmasabb mérkőzését Oroszország nyerte Hollandia ellen, azonban a hollandok óvása miatt ez az eredmény még nem tekinthető véglegesnek.

Kanada-Új-Zéland 16-3
A délutáni nyitómérkőzés Kanada és Új-Zéland csapatai között különösen fontos volt magyar szempontból is, hisz a győztes Magyarországgal mérkőzik a legjobb nyolc között. A győztes kiléte hamar eldőlt, miután Új-Zéland 7:30-nál lőtte első gólját, de még a fennmaradó fél percben is sikerült gólt kapni, így 5-1-es kanadai vezetéssel zárult az első negyed.

A játék képe annyiban változott csak, hogy a kanadaiak új-zélandi “tempóra” váltottak a harmadik negyed végétől, így számos helyzetük kimaradt. Védekezésben azonban továbbra sem volt probléma, így Kanada magabiztosan nyert, és készülhet a házigazda elleni negyeddöntőre.

Kína-Spanyolország 5-13

A mérkőzés győztesére Görögország várt a negyeddöntőben, és az előzetes esélyek a spanyolok mellett szóltak. Ennek ellenére Kína 2-0-ra is vezett, főleg a kiválóan védő Pengnek köszönhetően. Az ibériaiak emberelőnyben tudtak csak betalálni, így 2-1-el fordultak a csapatok.

A második negyedben aztán felpörgette játékát Spanyolország, mind védekezésben, mind támadásban magasabb fordulatszámra kapcsoltak, és ezt a ritmusváltást Kína már nem tudtam követni: a harmadik negyed végére 10-4-re lépett meg Crespiék, akiknek még Forca kihagyott büntetője is belefért.

A negyedik negyed eleji megtorpanás belefért a spanyoloknak, így magabiztosan jutottak a legjobb 8 közé.

Hollandia-Oroszország 10-11

A holland-orosz ütközet volt a nap leginkább várt összecsapása, és a nézőknek nem is kellett csalódniuk.

Elképesztően jól kezdett Oroszország, minden lövésük ült, 4-1-re, 6-2-re és 7-3-ra is vezettek, Ekaterina Prokofjeva ezen az estén ellenállhatatlan volt. Csakhogy a hollandok is nagyon erős válogatott, amely ezt szombat este is bizonyította: Stomphorst, van der Sloot és Klaasen góljaival egyenlítettek egy 5-0-ás rohammal a harmadik harmad elejére.

Dagmar Genee góljával már Hollandiánál volt az előny, azonban a hullámvasút tetejére megint az oroszok “másztak fel” : Tolkunova egyenlített,Timofeeva megúszás után ejtette át a kapust (8-9),  majd Ivanova gólja már 10-8-as orosz vezetést jelentett.

A záró negyedben 5 méteresből hozta közelebb Hollandiát Klaasen (9-10), majd Karimova emberelőnyből talált be, 3:56-tal a vége előtt, megint kettő volt a differencia. Megens bombagólja következett, hallatlan izgalmakat hozott a mérkőzés.

1:19-cel a vége előtt időt kért Gaidukov mester, a támadás sikertelen volt, majd fél percen belül emberelőnybe került Hollandia, jött az időkérés, de a lövés fölészállt, a nyolc közé Oroszország jutott, Hollandia csak a 9-12. helyért küzd tovább.

Fontos megemlíteni, hogy a hollandok megóvták a mérkőzést, egy jogtalannak vélt orosz időkérés miatt, amit követően nem Hollandia lőhetett ötméterest, hanem az oroszok támadhattak. Döntés vasárnap reggelre várható.

Franciaország – Ausztrália 2-16

A nap zárómérkőzésén hamar egyértelművé tette a mérkőzés kimenetelét Ausztrália: egy 5-0-ás rohammal indítottak a “kenguruk”, így a lényegi kérdések már az első negyed végére eldőltek. Nem sok minden változott a második negyedre: 9-0-ra is vezettek már az “auszik”, Franciaország nem tudott minimális ellenállást sem kifejteni. A harmadik negyed elején betaláltak a franciák, és a kicsit belassuló ausztrálok asszisztálása mellett 1-1-re hozták a harmadik negyedet. Az ausztrál henger újjáéledt a záró negyedre, és egy 6-1-es rohammal zárták a mérkőzést.

(Forrás: vizisportrajongo.hu/fina-budapest2017.com; fotó: sportrajongo.hu/mti.hu/welovebudapest)