Jump to content

Vizes vb: férfi vízilabda: óriási mérkőzésen döntetlen a magyar-olasz

2017. 07. 19. 21:30

Szenzációs mérkőzésen döntetlent játszott egymással Magyarország és Olaszország a budapesti vizes világbajnokság férfi vízilabdatornájának második játéknapján.

Volarevic kezdett az olasz kapuban, Erdélyi Balázs pedig úszotta labdáért, azonban Di Fulvio hozta azt el, így az olaszok vezethették az első támadást, és rögtön kiállítást kaptak, amit a balkezes Nora váltott gólra (0-1). Az első támadásunk során mi is megkaptuk rögtön a kiállítást, centerből azonban Hárai hibázott. Jött az újabb olasz előny, Renzuto lövése pedig becsúszott Nagy Viktor keze alatt (0-2). Hárai újabb kiállítást harcolt ki,  sőt kettős előnybe kerültünk, Varga Dénes pedig leheletfinom lövéssel szépített (1-2). Ítélet nélküli támadások következtek: Nora lövését blokkoltuk, aztán jó olasz védekezést követően Di Fulvio úszott meg, de a kapu tetejére ejtett, majd Vámos lőtte szét az olasz kaput akcióból (2-2). Újabb olasz előny következett, a honosított Bodegas pedig centerből behúzta a hosszúba a labdát (2-3). Következett egy kis Hárai-varázslat: addig addig birkózott centerben, amíg Hosnyánszky be tudta neki játszani a labdát, centerünk pedig háttal a kapunak, csavart lövéssel a kapus feje fölé bombázott (3-3). Nagy Viktor első védését Fondelli kapufára tolt lövése jelentette, majd újabb olasz emberelőny jött, aminek a végén a labda a kapufán csattant. Manhercz lövése elkerülte a kaput, majd Di Fulvio 5 méterről elvégzett szabaddobásgólja újra olasz előnyt jelentett (3-4). Mezeitől szabályosnak tűnő gólt vettek el a bírók, majd az ellentámadásban azonnal kiszórták Deckert, fütyült is rendesen a Hajós Alfréd Uszoda közönsége – a megítélt előnyből Nora a kapufára bombázott. Hárait verték agyon centerben, jött is a magyar előny, Zalánki pedig a kapus feje fölé bombázott (4-4), ezzel ért véget az első negyed.

A második negyed a szokásosnak mondható olasz előnnyel indult, sokáig úgy tűnt, kivédekezzük, de Renzuto lövése átcsúszott Nagy Viktor alatt (4-5). Volarevic védte Varga Dénes lövését, a kipattanó Mezei kezében landolt, akit akadályoztak a lövésben, a megítélt ötméterest Varga Dénes váltotta gólra (5-5). Vámos fejét kaszálta le majdnem az egyik olasz, a bírók víz alatti labdát ítéltek, az ellentámadásból ismételten olasz előny jött, Nagy Viktor azonban bravúrral védett. Az ellentámadásban előnyt kaptunk,, amit Varga Dénes váltott gólra, először vezettünk a mérkőzésen (6-5). Nagy Viktor kezdett bemelegedni, újabb védéssel jelentkezett, ami kellett is, mert a második negyed vége pankrációba fulladt: Fondelli provokálta Hárait, egy balegyenest is elhelyezett centerünk fején, Hárai nem hagyta magát, a játékvezető pedig mindkettejüket végleg cserével kiállította. Ezt követően kihagytunk egy kettős előnyt, majd Nagy Viktor védett óriásit olasz előnyben, így 6-5-el fordultak a csapatok.

A második félidőre megérkezett Stefano Tempesti az olasz kapuba, majd Mezei harcolt ki kiállítást, Manhercz pedig a rövid alsóba vágta a labdát, már kétgólos volt az előnyünk (7-5). Folyamatosan kapták a fórokat az olaszok, az  egyiket Renzuto gólra váltotta (7-6), Bodegas a következőt azonban mellépöccintette. Decker harcolt ki kiállítást, azonba Vámos a felsőlécre lőtt, Di Fulvio pedig – sajnos – óriási góllal egyenlített (7-7). Mi is megkaptuk az előnyt, azonban Zalánszki passzát az olaszok lehalászták. Előny nélkül az olaszoknak is nehezebben ment az olaszoknak, Di Fulvio lövése szállt messze, majd előbb Török, majd Varga Dénes emberelőnyös lövését védte Tempesti. Erdélyi szerzett gyönyörűen labdát, végigúszott vele, majd a kapu fölé lőtt! 11 másodperccel a vége előtt az olaszok előnybe kerültek, amit Presciutti értékesített, így fordítottak az olaszok (7-8).

A záró negyed olasz labdaelhozatallal indult, Di Fulvio lövése azonban mellészállt. Kimaradt egy lehetőség nálunk, a védekezésünk azonban a második negyedbelit idézte, így megint támadhattunk az egyenlítésért, azonban akció nélkül telt le a támadóidőnk. Gór-Nagy labdát szerzett, azonban kontrát ítéltek a bírók Vámos ellen. Presciutti lövését Nagy Viktor tolta szögletre. Kezdett kicsúszni a bírók kezéből a mérkőzés: előbb egy Aicardi-Gór-Nagy csörtét zártak le a magyar bekk kiállításával, majd egy támadáson belül Mezeit is kiszórták, az olaszok pedig gólra váltották a lehetőséget (7-9). Azonnal kompenzáltak a bírók, a kettős előnyünket Vámos váltotta gólra (8-9). Nagy Viktor óriásit védett, Zalánki lövését Tempesti védte. Vámos fejét egészen másként képzelte el az olasz bekk, de megint kettős kiállítást ítéltek a bírók; Decker kiállítást harcolt ki, 5 a 4-re támadhattunk pár másodpercig, Märcz Tamás pedig időt kért. 1 másodperc maradt a támadásból, Vámos odaállt, és bebombázta a labdát az olasz kapuba (9-9). Olasz emberelőny következett, Nora lövését Nagy Viktor védte, Mezei azonban nem tudott akciózni, hátul Di Fulvio lövését azonban blokkolta, így 30 másodperccel a vége előtt a győzelemért támadhattunk. Labdát szereztek az  olaszok 15 másodperccel a vége előtt, az eredmény azonban már nem változott.

.

(Forrás: sportrajongo.hu; fotó: sportrajongo.hu/waterpolo.hu/origo.hu)