Jump to content

Vizes vb: nyíltvízi úszás: Rasovszky hetedik 5 kilométeren

2017. 07. 15. 11:08

A budapesti vizes világbajnokság nyíltvízi úszásának 5 kilométeres versenyét szombat délelőtt rendezték Balatonfüreden.

A verseny elején a német Straub próbált ellépni a mezőnytől, mögötte a mezőny együtt haladt. Straub óriási tempót diktált, nagy kérdés volt már ekkor, hogy bírja-e végig ezt a tempót. A címvédő Chad Ho vezetésével következett a Straub mögötti boly, 1000 méternél Rasovszky Kristfóf harmadikként jelölte a rendszer, miközben a mezőny igencsak szétszakadt.

1000 és 2000 méter között Straubra felúszott a francia Olivier és Rasovszky is, sőt 1500 méter környékén átvette a vezetést a magyar versenyző, aki a junior mezőnyben nyert világbajnokságot és Európa-bajnokságot is. 2000 méternél Rasovszky megtartotta első helyét, és 7 másodperces előnyre tett szert.  A másik magyar induló, Papp Márk a  mezőny végéről felzárkózott a középmezőnybe.

2000 és 3000 méter között Olivier átvette a vezetést, a korábban kicsit szétszakadt mezőny pedig újra összeállt. Féltávnál Rasovszky elsőként kerülte a bóját, egy másik francia, Fontaine követte őt.

Féltávot követően változott az iram, ismételten szétszakadt a mezőny, az élen továbbra is a két francia és Rasovszky haladt. Az olimpián bronzérmes Olivier és Fontaine fordult az élen a következő ellenőrző pontnál, Rasovkszky harmadikként kerülte a bóját.

A két francia felváltva robbantott, Rasovszky azonban nem hagyta magát kizökkenteni: nem maradt le, folyamatosan a 2-3. hely környékén úszott egyenletes tempóban. Fontaine teljesen elkészült az erejével, és sajnos Rasovszky is, így visszaestek a 4-5. helyre. Olivier 3-4 testhosszal vezetett, miközben az olasz Sanzullo és a dél-afrikaiak is feljöttek a dobogó közelébe.

Amikor ráfordultak a célegyenesre, Olivier és  Sanzullo küzdöttek az aranyért, miközben Rasovszky a harmadik helyért küzdött. 80 méterrel a vége előtt óriási hajrát nyitott mindenki, Olivier azonban végigbírta a hajrát, ahogy Sanzullo is, a harmadik helyen pedig a brit Shuttleworth lett. Papp Márk a 31. helyen végzett.

(Forrás: sportrajongo.hu/mti.hu; fotó:sportrajongo.hu/mti.hu)