Jump to content

Rasovszky lesöpörte a világbajnokokat

2018. 07. 02. 14:14

A LEN nyíltvízi Európa-kupa sorozat egyértelműen Rasovszky Kristóf terepe: tavaly az összes versenyt megnyerve végzett az összetett élén, idén háromból két versenyen indult eddig, és Eilat után Barcelonában is győzött. Mostani sikerének értékét növeli, hogy szenzációs versenyzéssel előzte meg a franciák két világbajnokát, Marc-Antoine Oliviert és Axel Reymondot.

Rasovszky Kristóf Európa-kupa mérlege igencsak impozáns: a tavalyi futamokkal együtt 7/7-nél tart. A 21 éves veszprémi klasszis ismét parádézott Barcelonában, ráadásul a mezőny sokkal erősebb volt, mint egy éve, hiszen elindult a komplett francia válogatott, benne a tavalyi balatonfüredi vb sztárjával, az 5km-en és csapatban világbajnok, 10km-en ezüstérmes Marc-Antoine Olivier-vel, valamint a 25km aranyérmesével, Axel Reymonddal, illetve a csapatarany másik férfi kivívójával, Logan Fontaine-nel.

Nos, az elsőség a magyar címvédő és a tavaly mind a FINA-nál, mind a LEN-nél az Év nyíltvízi úszója címet elnyerő francia, Olivier között dőlt el (Reymond hátrébb szorulva érkezett harmadikként) – Rasovszky pedig nem hagyott esélyt riválisának, és a brutálisan hosszúra sikerült zárósprintben bő egy testhosszal előzte meg riválisát.

Ez azt jelenti, hogy az elilati nyitány, valamint a setubali Világkupa után az idén harmadik 10km-es nemzetközi győzelmét jegyzi Kristóf, aki a setubali tengervízben összeszedett vírusfertőzésből – mely tönkretette a balatonfüredi szereplését – felépülve ismét remekelt.

„Nagyjából végig be tudtam tartani a taktikát, az elején nem mentem előre, sőt, az elején a boly leghátsó részében úsztam, hogy minél több energiát tudjak tartalékolni – mondta a versenyt követően. – Aztán az első kör vége felé előrementem, hogy a szűk visszafordítónál és az etetésnél már megfelelő helyen legyek, nyugodtan tudjak frissíteni. A második-harmadik körben aztán mindig egy kicsit visszább fogtam magam, rápihentem a hajrára, ami elég hosszú lett, gyakorlatilag az utolsó kör második felét végig teljes erőből úsztam. Azt éreztem, hogy nem vagyok annyira gyors, mint a korábbi versenyeken, mert Balatonfüred után muszáj volt két hétig komolyabban ráfeküdni az állóképesség javítására, és ez azért visszaköszönt a sebességemben. Viszont bírtam a hajrát, így sikerült Olivier-t magam mögött tartani.”

A lányok közül Rohács Réka szerepelt a legjobban, negyedik helyen ért célba a franciák világbajnoki címvédője, Aurelie Muller mögött, mindössze 9 tizedmásodperccel lemaradva – igaz, a hatalmas darálásban a hajrában még harmadik Sömenek Onon Kata a kiszorítósdi folyamán veszítette a bronzot, gyakorlatilag méterekkel a cél előtt. A versenyt az olasz Aurora Ponsele nyerte meg, Olasz Anna a 10. lett – érdekesség, hogy épp az újabb nyíltvízi tesztjén áteső, a medencében 200 pillangón olimpiai és világbajnok Mireia Belmonte előtt.

LEN Európa-kupa, Barcelona (3. állomás)

 

Férfiak

  1. Rasovszky Kristóf (magyar) 1:50:30.50
  2. Marc-Antoine Olivier (francia) 1:50:51.20
  3. Axel Reymond (francia) 1:51:06.10

...6. Papp Márk, 13. Székelyi Dániel, 19. Drigán Zoltán, 20. Tabi Zoltán, 37. Galicz Péter

(A férfiaknál Oliviert visszaküldték a célba érkezést követően, hogy érintse meg még egyszer a panelt, mert a rendszer nem érzékelte a beérkezését, ezért szerepel 21mp különbség a valós 5-6mp helyett – valószínűleg ugyanezen okból hiányzik a hivatalos listáról Székelyi Dániel is, aki célba ért, de a hivatalos végeredményben nem szerepel.)

 

Nők

  1. Aurora Ponsele (olasz) 2:00:37.05
  2. Paula Ruiz Bravo (spanyol) 2:00:38.85
  3. Aurelie Muller (francia) 2:00:40.60
  4. Rohács Réka (magyar) 2:00:41.50
  5. Sömenek Onon Kata (magyar) 2:00:42.55

...10. Olasz Anna, 21. Gál Kincső, 23. Vas Luca, 33. Szilvási Gréta, 35. Borsi Anett,

(Forrás: vizisportrajongo.hu, mti/Fotó:mti)