Jump to content

Kenderesi Tamás először magát akarja legyőzni

2018. 04. 13. 10:06

Kenderesi Tamás „bajnoki mérkőzésen” öt év alatt negyedszer előzte meg Cseh Lászlót az idei OB-n, ugyanakkor először maradt alul a nála három évvel fiatalabb Milák Kristóffal szemben. Terve és hite van ahhoz, hogy a sorrenden változtathasson, ami csak akkor sikerülhet, ha az egyéni rekordját egyszer vagy többször meg tudja javítani.


Azt, az 1:53.62 perces csúcsot, amit a 2016-os olimpiai játékok 200 méteres pillangó döntőjében sikerült felállítania. Amikor csak ketten, minden idők legjobbja, egyben a példaképe, az amerikai Michael Phelps, valamint a japán Szakai Maszato tudták megelőzni. Előbbi 26, utóbbi 22 századmásodperccel…

Örökös bajnok már nem lesz

„Titkos tervem az volt, hogy egyszer majd örökös magyar bajnok leszek a 200-on, ehhez viszont 2025-ig a pályán kellene maradnom és mindvégig megnyerni az országos bajnokságot. Nagy álmomról úgy tűnik, le kell mondanom, de ettől még lehetek sikeres versenyző, hiszen előttem áll az eredetileg 2024-re tervezett visszavonulásomig két olimpia, három VB, és négy Európa-bajnokság, hogy csak a legrangosabb erőpróbákat említsem” – nyilatkozta Kenderesi Tamás az SzPress Hírszolgálatnak.

Négy évvel ezelőtt ifjúsági olimpiai aranyérmet nyert, a 2016-os olimpiai döntő felé vezető úton pedig kétszer „szemtelenkedett” a „Földön kívüli” elé, akinek aztán anyait-apait bele kellett adnia, hogy az aranyéremtől ne foszthassák meg a búcsúversenyén.

„Minden versenyemre kőkemény edzésekkel, a legjobb tudásom szerint készültem fel, és soha nem volt okom dacos önbírálatra. Akkor sem sajnáltattam magamat, amikor betegség vagy sérülés rontott az esélyeimen, vagy éppen akadályozott meg abban - mint például a 2015-ös kazanyi világbajnokság előtt – hogy éremesélyesként ott lehessek az
év rangadóján. Ez a múlt, amiből csak a jókat igyekszem kiragadni, és ezzel is az önbizalmamat erősíteni.” – folytatta Tamás, akit jelenleg az is lelkesíthet, hogy országos bajnoki ezüstérmesként elért 1:54.18 perces ideje második helyre emelte a világranglistán.

Több van benne, akár 1:53 is

„Ennél több van bennem, ahogy arról is meg vagyok győződve, hogy nekem issikerülhet 1.53 percen belüli eredményt elérni, Nem holnap, de nem is a távoli jövőben. Fel vagyok készülve arra, hogy Miláknak az augusztusi Glasgow-i Európa-bajnokságon valószínűleg még nem tudok visszavágni, mert ő is javíthat addig az Európa-csúcs közeli legjobbján, de vagyok mentálisan annyira erős, hogy a bizonyítás vágya nem fog bennem alább hagyni. Amúgy aki nyerni akar Glasgowban, annak szerintem Európa-csúcsot kell javítania” – hangsúlyozta.

Továbbra is kellő tisztelettel és töretlen bizalommal tekint Tari Imrére, a mesterére, és vele egyetértésben úgy gondolja, hogy lehet még belőle jó néhányszor magyar bajnok, ahogy világversenyek érmes szereplője is.

„Az úszás egy olyan sportág, ahol a versenyzőnek nap, mint nap először is magát kell legyőznie: az edzéseken a lustaságát, a felkészülés legnehezebb napjaiban a fásultságát, aztán pedig, ha elérkezik a bizonyítás napja, a bizonytalanságát, vagy éppen a kishitűségét. Huszonegy éves vagyok, minden együtt van bennem, hogy önmagamat és aztán az ellenfeleimet is le tudjam győzni” – mondta befejezésül Kenderesi Tamás.

(Forrás: Forrás: vizisportrajongo.hu / SzPress sporthírszolgálat / Fotó: mti)