Jump to content

Gyurta az ob-n bizonyíthatja, az úszásra is kellő súlyt képes helyezni

2018. 03. 19. 19:16

Hetek óta nyitott és izgalmas kérdésekre adhat választ a jövő héten kezdődő országos úszóbajnokság, amelyen Sós Csaba szövetségi kapitány reményei szerint Hosszú Katinka is indul, Gyurta Dánielnek pedig bizonyítania kell, hogy sportdiplomáciai tevékenysége mellett az úszást is komolyan gondolja.

 

 

Az egy évvel ezelőtti hasonlóan idén is Debrecen ad otthont az úszó ob-nek, ahol azonban nemcsak magyar, de nemzetközi úszósztárok is feltűnhetnek a szövetségi kapitány szerint.

„Nagy és tekintélyes lesz a mezőny, és abból kiindulva, hogy az uniós tagországok úszószövetségeinek számára kötelező a nyílt bajnokságok megszervezése, jó néhány külföldi úszónagyság érkezésére is fel kell készülnie a rendező városnak – nyilatkozta a válogatott vezetője az SzPress Hírszolgálatnak. – Még egy megerősítő beszélgetésre a napokban sort kell kerítenünk, de ettől függetlenül is úgy gondolom, hogy Hosszú Katinka ezt a versenylehetőséget már nem fogja kihagyni. Arra aligha lehet számítani, hogy olyan sorozattal fog kirukkolni, mint tavaly áprilisban Debrecenben, de érzésem szerint jó néhány 50, illetve 200 és 400 méteres versenyszámban jelét adja majd felkészülése jelenlegi állapotának. Függetlenül attól, hogy ki, illetve ki nem az edzője.”

A háromszoros olimpiai bajnok nem kevesebb mint tizenkettő számban nyert érmet tavaly: 100 és 200 gyorson, 50 és 100 háton, 200 és 400 vegyesen aranyat, további hatban pedig vagy ezüstöt vagy bronzot. Meglepetést valójában csak az okozott, hogy 400 gyorson Késely Ajna, a Kőbánya üdvöskéje megelőzte az Iron Aquatics szuperszonikus úszóját.

„Meglepődnék, ha jóslatom ellenére Katinka mégsem állna rajthoz. Ha így történne, akkor mindenképpen egy hosszabb beszélgetésnek kell következnie, ahol az első számú magyar úszónak az eddigieknél komplettebb magyarázatot kell adnia az idei terveiről” – hangsúlyozta Dr. Sós Csaba.

Még nagyobb a bizonytalanság Gyurta Dániel olimpiai, világ- és Európa-bajnok indulása körül, aki 2016 óta nemcsak sportolóként, hanem újdonsült NOB-tagként is szeretne megfelelni az előtte álló feladatoknak.

„Dani nemrégiben azt mondta nekem, hogy az úszást egy ideig még kihívásnak szeretné tekinteni. Ezért is örülnék annak, ha megmutatná magát a 120. magyar bajnokság mezőnyében, és olyan időket úszna, amelyekből arra lehet következtetni, hogy a sport-, illetve a sportdiplomáciai tevékenységét valóban jól tudja koordinálni. Más szóval: az úszásra is kellő súlyt képes helyezni”  – mondta Dr. Sós Csaba, aki a napokban a Testnevelési Egyetem „színeiben” sportszervezés és edzésirányítás témákban továbbképző előadásokat tartott fiatal tajvani szakembereknek

Az országos bajnokság leendő szereplői közül többen jelenleg még távoli edzőtáborokban vannak, tehát kemény munkából váltanak majd át verseny „üzemmódba”, a szövetségi kapitány mégis azt reméli, hogy a fiatalok egyéni csúcsokat javítanak, korosabb vetélytársaik pedig így is a méltó ellenfeleik lesznek.

(Forrás: Forrás: vizisportrajongo.hu, m4sport.hu/SzPress Hírszolgálat / Fotó: mti)