Jump to content

A budapesti úszó-vb döntősei automatikusan Eb-csapattagok

2018. 01. 16. 07:12

Akinek nem sikerült a tavalyi verseny, annak is van esélye bekerülni, ha megússza a szintidőt.

 

Elfogadta az idei, glasgow-i Európa-bajnokságra vonatkozó válogatási elveket, valamint a válogatott kerettag versenyzőknek és edzőiknek folyósítandó ösztöndíjakról szóló előterjesztést a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöksége.

Az úszók számára az augusztusi, glasgow-i Európa-bajnokság lesz az év legjelentősebb versenye. A csapatba kerülés lehetőségeit már az év elején meghatározta a hazai szövetség. Ennek értelmében a csapat tagjai a tavalyi budapesti világbajnokság döntősei, a junior világbajnokság egyéni érmesei, a junior Európa-bajnokság egyéni aranyérmesei.

A szövetség közleményéből kiderül, rajtuk kívül is bekerülhet minden számban a két legjobb, a szövetségi kapitány által meghatározott szintidőt teljesítő úszó. Sós Csaba szövetségi kapitány a tavalyi vb nyolcadik helyezettjének idejét szabta a csapattagság feltételéül.

Nyíltvízi úszásban hasonló „védettséget” élveznek azok, akik bármelyik távon az első hatban voltak a balatonfüredi vb-n. Ezen túlmenően válogató-versenyeken lehet kivívni a részvételt, amihez az európai szövetség kiírása értelmében mindenkinek kötelező legalább egy Európa-kupa viadalon indulnia. Az elnökség jóváhagyta az edzőbizottság által összeállított javadalmazási listákat is.

Természetesen nem csak a vízben történő dolgok kerültek szóba az elnökségi ülésen. Ennek hozományaként a sportállamtitkárság és a kormányzat jóváhagyását követően 2018-ban országszerte csaknem félmilliárd forint értékben valósulhatnak meg uszodai felújítások, illetve a létesítmények és a benne használatos felszerelések, helyiségek modernizációja.

(Forrás: Forrás: vizisportrajongo.hu, m4sport.hu / Fotó: mti)