Jump to content

Vizes vébé: "Rendkívüli világbajnokság lesz a budapesti a magyar úszásnak" - Dr. Sós Csaba

2017. 07. 08. 13:56

Nemcsak a magyar válogatott évek óta stabilan és világszínvonalon teljesítő versenyzői lehetnek főszereplők a 17. FINA Világbajnokság úszóprogramjai során, hanem a feltörekvő és az utóbbi hetekben kirobbanó formában lévő fiatalok is kellemes meglepetést okozhatnak a Duna Arénában. Hosszú Katinka hat számban nevezett a vb-re, és vállalja a szereplést a váltókban is, amennyiben azok bejutnak az adott döntőbe. A budapesti vizes vébé hivatalos oldalán, a fina-budapest2017.com-on megjelent interjúból szemezgettünk.

A vébéről: „Rendkívüli pillanatoknak lehetünk majd tanúi a világbajnokság során, hiszen volt, vagy inkább van egy generáció, amely 10-15 évig uralta a magyar és a nemzetközi úszósportot, amelyiknek talán ez az utolsó igazán nagy világversenye – és amelyik még manapság is csodákra képes –, valamint van egy másik generáció, amely meggyőződésem, hogy az elkövetkezendő 10-15 évet fogja ugyanígy uralni. Őket egyszerre láthatjuk a Duna Arénában, ez egy fantasztikus dolog a magyar úszósport számára. A múlt a jelen és a jövő egyformán jelen lesz a világbajnokságon, szerintem ez az első és lehet, hogy az utolsó ilyen alkalom is."

Hosszú programjáról:  "Amikor a menedzsmentjével egyeztettünk, azt javasoltam, abból induljanak ki, hogy a lehető legtöbb aranyérmet nyerje meg, ez legyen a fő mutató. Ezután további szempont, hogy a legtöbb érmet nyerjük, nekem ugyanis fontosabb, ha van egy aranyérmünk, mint egy ezüstünk és egy hetedik helyünk. Akkor is rendelkezésre áll majd a váltóban, ha az a csapat esetleg csak a nyolcadik helyre lehet esélyes. Egy sokszoros olimpiai és világbajnoktól ez nagyon nagy dolog, korrekt lépés."

Milák Kristóf és a 100 pillangó: "Kristóf 100-on úszik majd a világbajnokságon. Ez az a versenyszám, amelyet az összes világklasszis, akit hirtelen az ember fel tud sorolni, úszott. Katinka világbajnoki érmes volt, Egerszegi Krisztina Európa-bajnok, Gyarmati Andrea, Tumpek György, Mark Spitz, Michael Phelps, bárkit mondunk, úszta ezt a számot. Itt csoportosulnak a legnagyobb tehetségek. Nehéz szám, de aki tudja úszni, annak rendkívüli élményt jelent. Az is észrevehető, hogy akik 200 pillangón jól teljesítenek, mentálisan is a felkészültebb versenyzők közé tartoznak. Ilyen Kristóf is. 200 pillangón olyan versenyek alakultak ki a közelmúltban is, amiket hosszú ideig emlegetünk majd. A legutóbbi római versenyen is fantasztikus futamot láthattunk, szóval rengeteg minden történik, történhet, és ne feledjük, egy fiatal versenyző még nincs annyira felvértezve. Hiába az azonos idő, van egy olyan megfoghatatlan erő, amely az életkorral együtt járva jön el egy versenyző számára. Kristóf olyan állapotban van jelenleg, mint az a kiscsikó, aki már rugdossa a karámot, hogy kiszabaduljon, és aztán mikor meghallja, hogy kinyitják az ajtót, ki is szabadul. Bármi benne van, 100 pillangón 1-tól 16-ig bármi elképzelhető nála."

(Forrás: sportrajongo.hu/fina-budapest2017.com; fotó: sportrajongo.hu/mno.hu/index.hu)