Jump to content

Vizes vébé: "Olyan nincs, hogy a magyar vízilabda megálljon egy hétre" - Kemény Dénes

2017. 07. 08. 10:55

A Kemény-legények mindent megnyertek a vezetésével 1997 és 2012 között. 2013 óta elnöke a vízilabdának, amelyhez ugyanúgy hozzátartoznak a különböző szponzorokkal való tárgyalások, mint a 10 ezer feletti igazolt pólósok "terelgetése".  Kemény Dénessel az Origo készített interjút, ebből szemezgettünk.

A hazai pálya sajátosságáról: 2001-ben, amikor szövetségi kapitányként a budapesti Eb-n dolgoztam, volt olyan este, amikor elengedtem a fiúkat.  Csak másnap reggel kellett visszajönniük. Most mindkét együttesünk olyan szállodában lakik, ahol, ha kell, magukban lehetnek, de ha arra van szükség, elvegyülhetnek a rajongók között. Ez már a két profi szövetségi kapitány döntése lesz.

Az ellenfelek "ágválasztási" trükkjeiről: A világbajnokság lebonyolítása más, mint az olimpiáé. Az ötkarikás játékokon két hatos csoport van, Budapesten négy négyes lesz. Az egészen biztosan kijelenthető, hogy azok a csapatok lehetnek a legkedvezőbb helyzetben, amelyek megnyerik a saját csoportjukat, tehát nehéz, vagy nem lehet számolgatni. Rióban tényleg volt pár furcsa dolog, mert mindenki el akarta kerülni a szerbeket. A világbajnokságon már a nyolc közé jutásért is kemény meccsek jöhetnek, úgy vélem, itt nem fognak a csapatok taktikázni. De azt is tudjuk, hogy a mezőnyben akadnak olyan együttesek, amelyek kifejezetten keresik az állandó variációs lehetőségeket, és vannak, amelyek elkerülik. A magyar mentalitásban ez most – hála istennek – nincs benne. 

A válogatottak vb-esélyeiről:  Egy világversenyen érmet nyerni mindenképpen nagyszerű eredmény. Ha nem arany az érem, akkor az lehet csalódás, ha nem kerülünk be a legjobb négy közé, akkor az már kudarc. Ez akkor is így van, amikor a csapat tudása alapján egyforma másik öt-hat együttessel, miközben van egy olyan gárda, amely messze kiemelkedik az egész mezőnyből. Akkor ez utóbbi az aranyesélyes, a többi meg éremesélyes. Most – mind a nők, mind a férfiak – éremesélyesek. Nézzük meg az elmúlt négy év világversenyeit és azt, hogyan szerepeltek a férfiaknál a szerbek, a nőknél az amerikaiak. Budapesten ők az aranyérem-esélyesek. De ez nem azt jelenti, hogy meg is nyerik.

A felkészülésről: A szerbekkel nagyszerű a viszony, szívesen jönnek edzőtáborozni hozzánk. Rengeteg olyan szituáció van, amelyeket ezeken a kétkapus edzéseken tudunk gyakorolni. Ilyen például az emberelőnyös játék. A női válogatott is merészet húzott, mert ők a miskolci Vodafone Kupa után az olimpiai bajnok amerikaiakkal edzőtáboroznak Egerben. Ez az igazi értékmérő közös munka.

A kapitányokról: Mind Märcz Tamás, mind Bíró Attila úgy akar kiválóan szerepelni Budapesten, hogy közben már a 2020-as tokiói olimpiára gondol, és csapatot is épít. Miközben tudják, hogy a sportágnak nagyon fontos, hogy ezen a vébén érmet nyerjenek. A női csapatban két olyan játékos is megjelent, akik abszolút a jövő emberei. Sőt abba is belementek, hogy a világbajnokság után ők vezetik az Universiadén induló magyar válogatottakat.

(Forrás: sportrajongo.hu/origo.hu; fotó: sportrajongo.hu/index.hu/vizipolo.hu)