Jump to content

Vizes vébé: a nyíltvízi úszók nem kispályáznak

2017. 07. 08. 19:50

A budapesti vizes világbajnokságon induló nyíltvízi úszóválogatott tagjai az m4sport.hu-nak meséltek a 25 kilométerről.

Olasz Anna mosolygott, miközben az embert próbáló 5 óráról beszélt. "„Jó öt és fél óráig versenyzünk, de ha mentálisan úgy állsz hozzá, hogy van egy célod, és tudod, hogy azt az érmed akarod, és tudod, hogy miért csinálod, akkor ez az öt és fél óra is hipp-hopp eltelik”. A kazanyi vébén ezüstérmet szerző úszó imádja a verseny előtti napokat, hiszen ekkor jön el a szénhidrát-feltöltés időszaka, amely alatt még az edzői utasítás is úgy szól, hogy „Sütit egyél!”. „Ilyenkor tényleg bármit lehet. Főleg szénhidrátot próbálok magamba pakolni, és nagyon édesszájú vagyok, tehát különösen élvezem ezt az időszakot.”

„Azért egy kicsit elgondolkozik az ember, hogy „hú basszus, le tudom én ezt úszni egyáltalán?!”, mert nyilván akkor már sok van bennünk, úgyhogy az a nehezebb fejben” - mesélte a világbajnoki újonc Sömenek Onon Kata a táv második felében fellépő gondolatokról.

Nem azt mondom, hogy reggelire degeszre eszem magam, de azért kicsit többet eszek a kelleténél, hiszen azért a készülődéssel együtt hét órát vesz igénybe ez a táv” – mondta Gyurta Gergely, aki a taktikáját is elárulta. „Nem szabad arra gondolni, hogy „Úristen, van még 20, 18 vagy 17 kilométer”. Ezekre tilos gondolni, egy másodpercig sem gondolok rá.”

A junior világbajnok Rasovszky Kristóf is egyetért Sömenek Onon Katával a táv első fele kapcsán. Szerinte sincs ekkor nagy iram, és ezt saját bőrén tapasztalta meg. „A válogató első felében gyakorlatilag végig én vezettem. Odáig elég unalmas is volt számomra, nem tetszett annyira az egész. Úgyhogy ezt próbálom majd kerülni a vébén: hogy én legyek elöl. Ha pedig az ember elkezd gondolkodni azon, hogy mennyi van még vissza, akkor biztos, hogy nem lesz jó szerintem” - nyilatkozta az M4 Sport stábjának a Rasovszky Kristóf.

 

(Forrás: sportrajongo.hu/m4sport.hu; fotó: sportrajongo.hu/m4sport.hu/fina-budapest2017.com)