Jump to content

Úszó ifi-EB: "A húzóemberek bizonyították, hogy sikeresek lehetnek a felnőttek között” - Sós Csaba

2017. 07. 05. 09:50

A mieink messze felülmúlták a tavalyi, Hódmezővásárhelyen nyújtott teljesítményüket, és az az érmek számán is meglátszott: tizenegy arany mellett nyolc ezüstöt és két bronzot szereztek a magyar fiatalok Netánjában, ezzel az éremtáblázat második helyén végeztek Oroszország mögött.

Huszonegy sikerre éhes fiatal úszó utazott Izraelbe, az ifjúsági Európa-bajnokságra, a minimális cél az összes versenyzőnknek a finálé volt. Annak tükrében, hogy a magyar szövetség által meghatározott kvalifikációs szintidők rendkívül erősek voltak (az előző évi kontinensviadal nyolcadik legjobb időit kellett teljesíteni), nem csoda, hogy mindenki esélyesként ugrott a medencébe.

Természetesen Sós Csaba szövetségi kapitány is elégedetten értékelt az nso.hu-nak:
„Sikeres Európa-bajnokságon vagyunk túl, elég a dobogós helyezések számát megnézni, sosem gyűjtöttünk még ennyi aranyat ifjúsági kontinensviadalon. Külön öröm, hogy három váltónk is elsőként végzett, úgy is, hogy reggel mások úsztak, mint este. Ennek is köszönhető, hogy két kivétellel mindenki éremmel érkezett haza. A helyezésekben nem volt meglepetés, a húzóemberek hozták a tőlük elvártat, bizonyították, hogy már most képesek lehetnek a felnőttmezőnyben is kiemelkedőt nyújtani.”

A húzóemberek közül egyértelműen kiemelendő a Kőbánya SC 15 éves versenyzője, Késely Ajna, aki ahol elindult, ott nyert, és a hat aranyérmével a küldöttség legeredményesebb tagja lett. Kétszáztól ezerötszázig az összes gyorsúszószámot behúzta, váltóban is kétszer lett győztes, illetve két korosztályos Eb-csúcsot is felállított. A teljesítménye történelmi, egy magyar sem szerzett ennyi érmet ifjúsági úszóként.

Hozzá hasonlóan Milák Kristóf is feltűnt már az egy évvel ezelőtti kontinensviadalon (aranyérmet szerzett 200 m pillangón), így tőle is kiugró sikerekre lehetett számítani. Nem is okozott csalódást az érdi versenyző, ezúttal juniorvilágcsúccsal nyerte a kétszázat, majd két ezüstöt is nyert száz, illetve ötven pillén.

Az országos bajnokságon felnőttrekordot repesztő Németh a kontinensviadalon is megnyerte a 100 méteres gyorsot, majd a váltóval is aranyérmes lett, míg Holló Balázs 400 vegyesen nem talált legyőzőre. 400 méteren kiemelkedően zártunk, ugyanis Kalmár Ákos is magabiztosan nyert gyorson.

A korosztály nagy részének az indianapolisi ifjúsági világbajnokság lesz a következő állomás, amelyre a jelenleginél leheletnyivel szűkebb keret utazik. A kapitány bizakodó, hogy a fiatalok ismét olyat tesznek, amire eddig senki sem volt képes: aranyat nyernek ifjúsági vébén.

 

(Forrás: sportrajongo.hu/nso.hu; fotó: sportrajongo.hu/mno.hu)