Jump to content

Vizes vébé: Amerikából jöttem - Holoda Péter

2017. 07. 04. 13:50

Holoda Péter a budapesti világbajnokságon a 4x100-as gyorsváltó tagjaként küzd a minél jobb helyezésért.

A debreceni születésű fiatalember gerincferdülés miatt kezdett úszni négyéves korában, majd nyolcévesen már elindult élete első versenyén.

Az esemény hivatalos honlapján, a fina-budapest2017.com-on megjelent interjú szerint a kézilabdával, kosárlabdával és tenisszel töltött évek után, 2007-ben ismét visszatért a medencék világába, a hajdúszoboszlói Árpád SE igazolt úszója lett. A 2012-es év lett a „nagy áttörés” időszaka. Fő számaiban, az 50 és a 100 méteres gyorsúszásban, illetve az 50 méteres pillangóúszásban a korosztályos ranglista élére ugrott.

„Hiányzott a víz. Igazából az uszodában érzem jól magam, megnyugtat, amikor a medencében lehetek. A visszatérésemet követően szinte mindent elölről kellett kezdenem, de Ludmány László irányításával belevágtunk, s jutottunk el oda, ahol ma tartok” – nyilatkozta Erről az időszakról a több mint 180 centis magas fiú.

A korosztályos csúcsok mellett 2014-ben bronzérmes lett a dordrechti ifjúsági Eb-n 100 gyorson és 50 pillangón, majd az érettségit követően az alabamai Auburn Universityre tette át székhelyét, ahol ösztöndíjasként közgazdaságot tanul. Az úszásban Brett Hanke és Tyler McGill segíti felkészülését, mellesleg olyan neves úszókkal edz együtt, mint Felipe Lima és Bruno Fratus.

„Amerikában merőben más edzésmódszereket alkalmaznak, kint nem a távolságra, hanem inkább az intenzitásra mennek rá, ami a sprinterek számára tökéletes. és lenevelnek az esélyek latolgatásáról. Azt mondják, hogy ki kell hoznod magadból mindent és akkor elégedett lehetsz. Elsajátítottam, miként kell váltóban úszni és a csapatért küzdeni. Itthon nincs olyan nagy hagyománya a váltóúszásnak, mint Amerikában. Kint jöttem rá, hogy a váltó plusz energiákat szabadít fel bennem, könnyebb úgy úsznom, ha tudom, a csapatomért, vagy éppen a hazámért küzdök

A budapesti világbajnokságon 4x100-as gyorsváltó legrutinosabb tagja egyébként az MTK ötszörös Európa-bajnoki bronzérmes úszója, Kozma Dominik, legfiatalabbja pedig a világ elitjébe az áprilisi debreceni országos bajnokságon berobbanó, ott 48-38-at úszó Németh Nándor lesz.

(Forrás: sportrajongo.hu/fina-budapest2017com; fotó: sportrajongo.hu/hvtv.hu)