Jump to content

Vízilabda: rossz hírek a válogatott háza táján

2017. 07. 03. 14:49

Nemet mondott a nemzetközi szövetség (FINA), így Alex Giorgetti nem lehet a magyar vízilabda-válogatot tagja. Az olasz-magyar pólós nem válthat sportállampolgárságot, így nem állhat Märcz Tamás rendelkezésére a közelgő világbajnokságon.

 
Alex Giorgetti januárban jelezte Märcz Tamás szövetségi kapitánynak, hogy a jövőben szívesen szerepelne a magyar válogatottban. A kettős állampolgárságú szélsőről tudni kell, hogy Budapesten született, de Olaszországban lett ismert játékos, olyannyira, hogy az olasz válogatottalvilágbajnoki arany- és olimpiai ezüstérmet nyert.

A 29 esztendős Giorgetti tavaly áprilisban játszott utoljára az olasz válogatottban, míg a 2012-2013-as idényt Debrecenben töltötte, az egyeztetéseket követően pedig a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) elküldte a szükséges papírokat a nemzetközi szövetségnek.
 


A szabályok szerint ez esetben sportállampolgárság-váltásról lenne szó, amelyhez a FINA jóváhagyása kell, és ennek feltétele egyebek mellett az állampolgárság, a fogadó országban meglévő lakóhely, vagy éppen az új országban eltöltött egy év.

A wpworld.com olasz honlap azonban arról adott hírt, hogy a FINA mostani döntése szerint a 2012-2013-as szezon "nem ér", a nemzetközi szövetség ugyanis azzal az indokkal utasította el a kérelmet, hogy Alex Giorgetti az elmúlt évet nem töltötte Magyarországon.

"A FINA egyelőre nem járult hozzá a sportnemzetiség megváltoztatásához. Alex Giorgetti magyar állampolgár, később újra felvetjük majd a kérdést" - mondta a honlapnak Nemcsik Balázs, az MVLSZ igazgatója.
(Forrás: Forrás:vizisportrajongo.hu, mti / Fotó: mti)