Jump to content

Cseh visszavágott, Hosszú világelső időt repesztett

2017. 04. 20. 20:08

Helyreállt a világ rendje a debreceni országos bajnokságon: Cseh László tíz percen belül két egyéni aranyérmet szerzett (majd még egyet váltóban), míg Hosszú Katinka megnyerte a 200 vegyest, sőt, máris a világranglista élére úszott.

 

A nap bravúrja Késely Ajnáé, aki 400 gyorson legyőzte Hosszút és Kapás Boglárkát is. Cseh László hamar a feledés homályába borította a nyitónap kétszáz pillangós negyedik helyét: tíz percen belül megnyerte az ötven pillangót, majd a kétszáz vegyest, mindkettőt magabiztos úszással. Edzője, Plagányi Zsolt megjegyezte: szerdán sem volt baj, egyszerűen tudomásul kell venni, időigényes, hogy háromhónapos leállás után egy 31 éves testet csúcsterhelésre alkalmas állapotba hozzanak, de most újra megvan az alap, amire építkezni lehet, ráadásul Laci lelkileg is igen stabil.

Az első nap ötből egyetlen számban sem nyerő Hosszú Katinka is egyértelműen jelezte: felesleges rángatni a vészharang kötelét, a háromszoros olimpiai bajnok a fő vadászterületének számító 200 vegyesen simán győzött, ráadásul időeredménye

(2:09.36) máris az első helyre katapultálta a világranglistán. Edző-férje, Shane Tusup utóbb úgy értékelt, hogy az elsőséget sohasem lehet megunni, mindig az a céljuk, hogy jobbak és jobbak legyenek, ugyanakkor jelenleg a munka dominál. A bajnokságon is azért indultak, mert Katinka számára érzelmileg fontos, hogy részt vegyen az ob-n, az eredmények ugyanis a jelenlegi fázisban nem lehetnek igazán jók: még csupán ezután indul a versenydömping. Ami a lényeg: Shane úgy látja, a vébére természetesen rendben lesz Katinka.

Aki 400 gyorson – egy 50 pillangóval (4. hely) és a 200 vegyessel az izmaiban – is keményen küzdött, de a fiatalság ezúttal nagyon dominált, Késely Ajna mind őt, mind a szokatlanul lassan kezdő, és emiatt már hasztalan hajrázó Európa-bajnokot, Kapás Boglárkát is megelőzte. A Kőbánya ifjú tündérkéje igazán mesésen szerepel Debrecenben, az első nap lefoglalta a helyét a vb-csapatban 1500 gyorson, most pedig óriási egyéni csúccsal élete első nagypályás felnőtt egyéni aranyérmét szerezte az ob- ken (ideje egyszersmind 6. a világranglistán).

Az ifjú Molnár Flórának is jól megy, az 50 gyors után az 50 pillangót is megnyerte a zalai vízivillám, a férfiaknál pedig Bernek Péter gyűjtött egy másfajta duplát: ő a 200 hát után 400 gyorson bizonyult csütörtökön a legjobbnak.

A gyorsváltókban a vidéki fellegvárak vitték a prímet: a férfiaknál az egriek győztek míg a hölgyeknél a győri kvartett megvédte címét.

A 2. nap bajnokai

Férfiak

400m gyors: Bernek Péter (BVSC-Zugló) 3:49.60

50m pillangó: Cseh László (Eger) 23.94

200m vegyes: Cseh László (Eger) 1:59.43

4x100m gyorsváltó: Eger 3:21.85

(Németh Nándor, Holló Balázs, Lakatos Dávid, Cseh László)

Nők

400m vegyes: Késely Ajna (Kőbánya SC) 4:06.64

50m pillangó: Molnár Flóra (Délzalai Vízmű) 26.71

200m vegyes: Hosszú Katinka (Iron Aquatics) 2:09.38

4x100m gyorsváltó: Győr 3:48.96

(Gyertyánffy Sára, Dobos Dorottya, Kovács Réka, Jakabos Zsuzsanna)

Nyilatkozatok

Hosszú Katinka:

„Eddig csak a rövidpályás bajnokságokon csináltuk, most viszont elkezdtük itt is a reggeli kondizást, azaz elég keményen dolgozunk még most is. Egy-egy számban most bizonyos elemek a fontosak, ha ezek a technikai részletek rendben vannak, akkor már elégedettek vagyunk, az eredmények, az idők most nem számítanak annyit. Persze, én sem szeretek nyolcadik lenni, mint történt tegnap kétszáz pillangón, de szerencsére az elmúlt négy év adott annyi önbizalmat, hogy az ilyesmi ne akasszon meg, mert pontosan tudom, mi miért történik. Az, hogy ma kétszáz vegyesen világelső időt úsztam, jó dolog, de azért egy picit ennél a 2:09-es időnél is jobbat szerettem volna.”

Cseh László:

„Tegnap sem volt nagy gond, de azért az ember már csak úgy van vele, hogyha egyszer beugrik a medencébe, akkor azt szeretné, menjen jól az úszás, és persze nyerjen is. Kétszáz pillén egyik sem jött össze, ma sokkal jobb érzés volt az egész, és azért a lelkemnek is jót tesz két ilyen győzelem, bár hangsúlyozom, tegnap sem voltam összetörve, csak nem szeretem, ha nem nyerek.”

Késely Ajna:

„Valamiért nagyon izgultam a szám előtt, kétszázig még félelem is volt bennem, mert nem tudtam, miként fogom bírni a második felét. Aztán közben megnyugodtam, és ez lett belőle. A délelőtti 4:13 jobban fájt, mint ez a 4:04, bár (Güttler) Karcsi bá mondta, ne foglalkozzak vele, az első napi ezerötszáz után ez természetes. Szóval most ez nagyon jó érzés... Debrecen nekem szerencsét hoz, annak idején itt álltam fel először bajnoki dobogóra felnőtt bajnokságon, most meg itt van ez az aranyérem, ez annyira hihetetlen!”

Bernek Péter:

„Próbáltam a lehető legkisebb erőkifejtéssel úszni a holnapi négyszáz vegyes miatt, mert ma csak a győzelem volt a fontos. Más kérdés, hogy négyszáz gyorsot még senki nem úszott le fájdalommentesen, nekem sem sikerült, bár most inkább a váltó miatt vagyok morcos, mert két századon múlt a dobogó, de (Pulai) Bence a hosszú csápjaival lenyúlt a falnál.”

Molnár Flóra:

„Picit csalódott vagyok, a célban azt hittem, 26:41-et mondanak be, ami országos csúcs lett volna, de kiderült, rosszul hallottam, mert 71-et úsztam. Pedig szerettem volna csúcsot dönteni, A-szintet úszni, de meglesz az hamarosan!”

(Forrás: Forrás:sportrajongo.hu, Magyar Úszószövetség / Fotó: mti)