Jump to content

Négy magyar Eb-arany két óra alatt

2016. 05. 19. 22:14

Négy éve a debreceni Európa-bajnokságon akadt olyan versenynap, amikor a magyar úszók négy aranyérmet szereztek.

Most, Londonban megismételték, amivel az éremtáblán toronymagasan vezet 6 arannyal Magyarország. Kapás után rögtön nyert Hosszú Katinka, mindketten imponáló fölénnyel. Cseh László pedig a 8 évvel ezelőtti, még szuperdresszes önmagát idézte 200 pillangón. És aztán zárásnak jött a váltó, és az újabb lélekemelő siker.

A londoni úszó-Európa-bajnokság negyedik versenynapján először Kapás Boglárka úszott, aki a legjobb idővel került a 800 gyors döntőjébe. Majdnem 2 másodperccel úszott jobban az elődöntőben, mint a másodikként bekerülő, két éve győztes angol Jasmin Carlin.

Kapás 2012-ben már volt Európa-bajnok, akkor azt nyilatkozta a döntő után, hogy a hal sem kigyúrt, mégis gyorsan halad. Kapás tökéletes

A 23 éves magyar úszó tökéletesen osztotta be az erejét, élmény volt nézni, hogyan távolodik a mezőnytől.

Száznál a holland van Rouwendaal mögött a második volt, újabb száz méterrel később a harmadik helyre csúszott vissza. Kapás 350-nél egy századdal átvette a vezetést, ötszáznál már több mint egy testhosszal vezetett.

700 méternél már több mint két másodperc volt az előnye, és Carlin nemhogy közeledett volna hozzá, hanem egyre inkább leszakadt.

Az utolsó százon csak az volt a kérdés, mekkora különbség lesz a két versenyező között. Végül 2 másodperc és 12 század lett közöttük. Kapás ideje: 8:21,4. MIndössze két tizeddel maradt el attól az időtől, amivel a 2013-as vb-n országos csúcsot állított fel.

"Csak azért nem volt az arcomon kitörő boldogság, mert egy kicsivel jobb időt szerettem volna úszni. Amit az edzőimmel megbeszéltem, azt azonban tudtam tartani. Négy év után ismét sikerült" - mondta az M4 kamerája előtt.

Részletek: index.hu/Kép forrása: FreeImages