Jump to content

Vitorlással a Föld körül

2016. 05. 03. 22:25

Nem az számít, mióta vitorlázol, hanem az, hogy mennyit vagy a vízen!

Lassan eljön az idő, amikor Légrádi Márk vízre száll, hogy három év alatt megkerülhesse a Földet vitorlás hajójával, a már jól ismert Equator 44-gyel.

Ha Márkon múlik, a tervezett időben elindul. Ehhez viszont áprilisban, be kell fejezni a hajó építését, ami jelenleg 17%-nál, éppen a laminálásnál tart. A hajó belsejében minden fából lesz, kivéve a főfalat, hiszen az egy nehezen kezelhető anyagból, fahatású üvegfátyolból lesz.

A Földkerüléshez 50 szponzorra van szükség, jelenleg összesen 37 csatlakozott Márkhoz.

További támogatók még kellenek, hiszen Márknak körülbelül ötmillió forint hiányzik. Szükséges még a vitorlázat, amit a Fekete-tengerig még nem fog használni, ezen kívül kell még motor és árbóc is, amit itthon is nagyon könnyen be lehet szerezni, ha meglesz rá a kellő fedezet.

Hogy az építés közben megóvhassák a hajót az időjárástól, illetve hogy előteremthessék a különböző kémiai folyamatokhoz megfelelő hőmérsékletet, az Elekto Profi jóvoltából plusz hősugárzók érkeztek az építési területre, így is segítve a dolgos kezek munkáját.

Az extrém idő se a hajón, se Márkon nem foghat ki Földkerülés közben. Márkon már azért sem, mert 32 éve van a vízen, szereti az extrém időt és a kihívásokat. A hajón pedig azért, mert úgy lett tervezve, ha fejre is áll, minden ott marad, ahol kell. Kibírja a nagyobb hullámokat is, így ettől sem kell tartani. A hajó belsejében rengeteg pakoló szekrény lett kialakítva, hogy ha a plusz hat vendég ott van a hajón, akkor is akár egy hónapra elegendő ruhát és élelmet lehessen szem elől elpakolni.

Ezen kívül pedig a hajón helye van 700 liter víznek is, így mérsékelten, de mindenkinek jut elég ivóvíz a nyaralás alatt.

Az arra elég bátor fiatalok nyári tábor keretein belül tarthatnak a vitorlással és Márkkal a Föld megkerülése közben, ahol megannyi program vár rájuk: számháborúzás a lakatlan szigeteken, úszás, labdázás és még rengeteg minden, amit a gyerekek élveznek.

Részletek: extremlife.hu/Kép forrása: FreeImages.com