Jump to content

Vendée Globe - Dalin az élen, Thomson kicsit szenvedett, de már ismét úton

2020. 11. 25. 03:04

Továbbra is a francia Charlie Dalin vezet a Vendée Globe szóló földkerülő vitorlásversenyen. Az Apivia skippere mögött a honfitárs Thomas Ruyant következik másodikként. 

Az éllovas Dalint a honfitársa, Thomas Ruyant követi az Atlanti-óceán déli részén a szintén újgenerációs, a támasztóuszonynak köszönhetően "repülésre" képes LinkedOut-tal bő nyolcvan mérföldes hátránnyal, míg a harmadik helyen Jean Le Cam vitorlázik egy korábbi konstrukcióval, a Yes we Cam!-mel, melynek hátránya közel 400 mérföld.

A nagy esélyes brit Alex Thomson, aki napokon át vezette a mezőnyt, a hétvégén, illetve a hét elején kénytelen volt vesztegelni, mert hajója, a Hugo Boss megsérült, "strukturális probléma" lépett fel. Csaknem kétnapos egy helyben állás, illetve a szükséges szerelés után végül hétfőn este folytathatta útját, és jelenleg a nyolcadik mintegy 620 mérföldre az éllovastól.

A 33 fős mezőnyből egyelőre csak a francia Nicolas Troussel esett ki, mert bő egy hete eltörött hajója, a Corum L'Epargne árbóca.

A földkerülő vitorlásversenyek közül a Vendée Globe a legnehezebb: az indulóknak 18 méteres, egytestű hajójukkal egyedül, kikötés és külső segítség nélkül kell megkerülniük a bolygót. A leggyorsabbakat január közepére várják Franciaországban.

A versenycsúcsot a francia Armel Le Cléach tartja, aki a legutóbbi földkerülést 74 nap 3 óra 35 perc 46 másodperc alatt teljesítette.

Fa Nándor az 1992-93-as Vendée Globe-on legjobb nem franciaként az ötödik, 2016-17-ben pedig a nyolcadik helyen végzett, ezt követően jelezte, ez volt az utolsó óceáni versenye.

(Forrás: vizisportrajongo.hu, mti/Fotó:pixabay, mti)