Jump to content

A koronavírus-járvány miatt anyagi gondban a vitorlás szövetség, a NOB segíthet rajtuk

2020. 04. 20. 10:56

A koronavírus-járvány miatt elmaradt versenyek, nemzetközi megmérettetések nem csak a sportolókat, de a szövetségeket is nehéz helyzetbe hozta. A Nemzetközi Vitorlás Szövetség például csődközeli állapotba került és a NOB-ot hívta segítségül. 

Kim Andersen, a szövetség elnöke az ötkarikás sportágakkal foglalkozó insidethegames.biz-nek elmondta, hogy már tárgyalnak a NOB-bal, melytől áthidaló támogatást kértek, hogy megőrizzék a működőképességüket.

A sportági szövetség bevételeinek jelentős részét adja a játékok után járó részesedés. A tavaly novemberben elfogadott költségvetésben a londoni székhelyű WS 2020-ban kevéssel 10 millió font feletti plusszal számolt, úgy, hogy a tokiói olimpia bevételéből járó részesedése 12,24 millió font, ami nélkül 2 millió font körüli hiány keletkezne a szövetségnél.

Andersen elmondta azt is, hogy már több költségcsökkentő intézkedést bevezettek, dolgozóik 80 százalékát szabadságolták, s állományuk nagy részétől kérték, hogy fogadjanak el egy 20 százalékos fizetéscsökkentést. Közben az elnök a londoni iroda bérleti díjának mérséklése érdekében is tárgyalásokat kezdett.

A vitorlázók mellett számos más sportág van, melynek bevételeihez elengedhetetlenül szükséges az olimpia utáni részesedés, ezért a NOB részéről korábban John Coates, a tokiói koordinációs bizottság vezetője már ígéretet tett arra, hogy egyetlen nehéz helyzetbe került szövetséget sem hagynak csődbe menni. A bizottság minden szervezettel külön tárgyal a kialakult helyzetről, és igyekszik segíteni, ám elvárja tőlük, hogy költségcsökkentő lépéseket tegyenek, mielőtt anyagi segítséget kérnek a NOB-tól.

(Forrás: vizisportrajongo.hu, mti/Fotó:pixabay, mti)