Jump to content

Fa Nándor: földkerülés előtt Balaton-kerülés

2016. 09. 28. 10:27

A november 6-án rajtoló Vendée Globe földkerülő vitorlásverseny előtt ezen a hétvégén az ország legismertebb vitorlázója, Fa Nándor ismét megrendezi a Mol-TBS Nagydíj Balaton-kerülő viadalt. A legendás sportember és tervező még 2001-ben hívta életre a megmérettetést, a feladat: szólóban, egy 8 méteres hajóval a leggyorsabban körbevitorlázni a Balatont.

 

"Tovább bővült a flotta, új hajók épültek. Büszke vagyok rá, hogy az eredeti szándékom, miszerint provokálom a hazai hajósokat az innovációra, megvalósult" - beszélt a verseny életrehívásának miértjéről és egyik fő feladatáról Fa Nándor.

A vitorlázó szerint húsz körül lesz az indulók száma, de a mostani mezőny alapvetően különbözik a kezdetiektől.

"Akkor az éppen rendelkezésre álló balatoni hajókkal, inkább kíváncsiságból indultak a versenyzők. Most a résztvevő vitorlások több mint fele erre a megmérettetésre épült, a többi is minőségi hajó, így az átlag biztosan magasabb szinten teljesít" - mondta Fa Nándor, jelezve, a következő évek nemcsak a hajók fejlesztéséről fognak szólni, hanem az indulók felkészüléséről is.

"Az az érdekes helyzet állt elő, hogy a hajók most előrébb tartanak, mint a vitorlázók. De ez kedvező, van mire építeni" - fogalmazott.

Fa Nándor ezúttal nem indul a regattán, most "csak" rendezőként lesz jelen a Mol-TBS Nagydíjon:

"Azért nem indulok, mert érzékben, kézben, mindenben teljesen átálltam a nagyhajóra, az óceáni vitorlázásra. Most vissza kellene szokni a kis méretekre, ami megzavarná a Vendée Globe-felkészülést. De jövőre visszatérek."

A Balaton-kerülő viadal mezőnye pénteken 10 órakor rajtol Balatonfüredről. A versenycsúcsot Varga Lajos tartja 13 óra 34 perccel.

 

(Forrás: vizisportrajongo.hu;/Fotó:mti)