Jump to content

ACWS Portsmouth

2016. 07. 23. 09:50

A múlt héten az RC 44 – es flotta versengett a Solent – en, a hétvégén pedig az America’s Cup Wolrd Series katamaránjai száguldoznak ezen a vízterületen.

 

A helyszín talán azért is érdekes, mert 165 évvel ezelőtt innen indult a kupa története a Wight sziget megkerülésével. A verseny eddigi történetében Brit csapat még nem nyerte el soha a kupát, ez mindössze csak négy nemzetnek sikerült eddig (USA, AUS, NZL, SUI). Az angoloknak talán most van a legnagyobb esélye visszaszerezni a kupát, mert kormányosuk a négyszerese olimpiai bajnok, olimpiai ezüstérmes és kupagyőztes Sir Ben Ainslie már az ACWS sorozatban is igen impozánsan vitorlázik. A Portsmouth - i állomás nekik hazai pálya és 2015 után ebben az évben is nagy esélyük van a hazai győzelemre.

Szombaton a rendezőség három futamot rendezett. Az egész napra jellemző volt, hogy a csapatok „siettek”, mert a három rendezett futam mindegyikében volt korai rajt. Az első futamban az ETNZ az Artmis és az Oracle volt kint a rajtnál. A Groupama végig szép vitorlázással nyerte a futamot, második helyre feljött az ORACLE harmadik az ETNZ. A hazai csapat kezdése nem sikerült igazán jól, végül az ötödik helyen fejezték be a futamot, de igen szoros volt a befutólyuk a Softbank Team Japan – nal. A második futam rajtjánál csak a Groupama nem volt egyedül kint a többi öt hajó mind begyűjtötte a büntetését a korai rajt miatt. A futamot végül a hazai csapat a Land Rover BAR nyerte, második az Oracle, harmadik pedig a Softbank Team Japan lett. A harmadik futam rajtjánál az Oracle és a Softbank voltak ismét korai rajtosok. A Softbank innen még felkapaszkodott a harmadik helyre a futamban, ez azonban az Oracle – nek már nem sikerült és egy hatodik helyet sikerült begyűjteni. A harmadik futamot szintén a hazai Ben Ainslie Racing csapata nyerte, második a Grpupama lett.

Vasárnap is három futamot rendeztek Portsmouth – ban. A vasárnapi futamok dupla pontozással számítanak a sorozatban így a csapatoknak nagyobb esélye van a javításra esetleges gyengébb szombat esetén. A negyedik futamot ismét a hazai egység nyerte, második az Oracle és a harmadik a tegnap kicsit visszafogottabban szereplő ETNZ. Az ötödik futamban felcserélődött az első kettő sorrendje, és az Oracle után ért be a Land Rover BAR. A harmadik helyre a Softbank ért be. Az utolsó futamba szintén ez a sorrend volt a dobogón. Érdekes megemlíteni, hogy a tegnap remekül vitorlázó Groupama ma két utolsó és egy utolsó előtti helyet gyűjtött be. Ez lehet nem az ő napjuk volt.

A Portsmouth – i fordulót idén is a hazai pályán vitorlázó Ben Ainslie Racing nyerte, és ezzel az összesített versenyben is az élre álltak. Hétvégén második az Oracle, aki összetettben is hasonlóan áll. Harmadik a Softbank Team Japan lett ők az összetett versenyben jelenleg negyedikek.

Részletek: compassmagazin.hu/Kép: FreeImages