Jump to content

48. Kékszalag Erste World Nagydíj

2016. 06. 29. 09:58

Események sora várja a látogatókat július közepén Balatonfüreden.

A 48. Kékszalag Erste World Nagydíj jóval több mint egy vitorlásverseny: a résztvevőket és a látogatókat események egész sora várja a balatoni vitorlázás „fővárosában” Balatonfüreden. Idén július 14-én, a hagyományoknak megfelelően 9 órakor dördül el az az ágyú a balatonfüredi mólón, amely a 48. Kékszalag Erste World Nagydíj rajtját jelzi. A legismertebb magyar vitorlásverseny egyúttal Európa leghosszabb és legnépesebb regattája is: a szervezők körülbelül hatszáz résztvevő hajóra, mintegy háromezer vitorlázóra számítanak, akik között az elmúlt évekhez képest a külföldiek száma jelentősen nőhet.

De a programok nem korlátozódnak csupán a tókerülő versenyre. Balatonfüred számos kulturális programot rendez az esemény időszakában, párhuzamosan zajlik a VinCe Balaton borfesztivál is, s a Magyar Vitorlás Szövetség a vitorlázás iránt érdeklődő közönségnek is számos látványos bemutatóval kedveskedik. Lesz éjszakai, reflektorfényes vitorlásverseny a balatonfüredi hajóállomás előtt, Audi Ultra Cup sebességi verseny a Kékszalag leggyorsabb hajóival, és bemutatkoznak a sportág utánpótlásának versenyzői valamint a vitorlás iskolák is.

„Balatonfüred és a Kékszalag neve összeforrt, hiszen innen indult útjára ez az esemény, amely – bátran állíthatjuk – ma már nemzetközi hírnévre tett szert” – emelte ki Bóka István, Balatonfüred polgármestere a 48. Kékszalag Erste World Nagydíj beharangozó sajtótájékoztatóján, a város vízparti központjában, a Vitorlás tér melletti Vitorlás Étteremben, amelynek emeletén található az ország egyetlen vitorlás múzeuma, a Vitorlázeum.

„A Kékszalag együtt képviseli a vitorlázó tradíciókat és legújabb technológiát. Egy pályán versenyeznek az idén 120 éves Kishamis és a „foil”-ok segítségével víz felett repülő, többtestű, karbonszálas hajók” – mondta köszöntőjében dr. Kollár Lajos, a rendező Magyar Vitorlás Szövetség (MVSz) elnöke.

Programok vízen és szárazföldön

A verseny előtti hétvége szombatján kerül sor a „bemelegítő” regattának is tekinthető Fehér Szalag versenyre, amelyet a legesélyesebb csapatok hajóik beállítására, sebességük felmérésére használnak. A Fehér Szalagon külön versenyt futnak a Balaton legpatinásabb, klasszikus vitorlásai: köztük a több mint ötven éven át a tókerülés időrekordját tartó Nemere II., a Balaton legidősebb, több mint száz éves hajója, a Kishamis és a legtöbb Kékszalagot nyert Tramontana.

A Kékszalaghoz kapcsolódó rendezvények sorában a Fehér Szalagot július 10-én a Balatonfüredi Yacht Club által rendezett Horváth Boldizsár emlékverseny és a Kékpántlika nevű ifjúsági verseny követi majd, amelyet július 13-án, szerdán tartanak. A Kékpántlikán a magyar vitorlázás jövőjét képviselő serdülő és ifjúsági korú sportolók állnak rajthoz egy Balatonfüred és Tihany között rendezett távolsági versenyen.

Részletek: kekszalag.hu/Kép: kekszalag.hu