Jump to content

Nemzetközi Úszóliga - Világcsúcs férfi 100 méter háton, Bohus országos csúcsa

2021. 08. 31. 11:21

Az amerikai Coleman Stewart férfi 100 méter háton új rövidpályás világcsúcsot állított fel a Nemzetközi Úszóliga (ISL) második fordulójának vasárnapi versenynapján Nápolyban.

A 23 éves úszó - aki nem jutott ki a tokiói olimpiára - a viadal honlapja szerint 48.33 másodperces idővel nyerte a számot, ezzel az orosz Kliment Kolesnyikov tavaly november 21-én a Duna Arénában elért 48.58 másodperces rekordját adta át a múltnak. Ebben a számban a Tokyo Frog Kings csapatát erősítő Bohus Richárd ötödik lett.

Bohust a vasárnapi verseny utolsó versenyszámra is nevezte csapata, ez az 50 méter hát volt az úgynevezett csillagszóró futamban - amikor is háromszor egymás után ússzák le a számot, de a mezőny mindig feleződik -, a 28 esztendős magyar itt az elsőben 23.34 másodperces országos csúcsot úszott, önmaga 23.39-es 2019-es rekordját megdöntve.

Ugyancsak a japán érdekeltségű gárdát erősíti Németh Nándor, aki Tokióban nyolcadik lett 100 méter gyorson, most ebben a számban a második lett - igaz, itt 25 méteres medencében - és csak az olimpián öt aranyat gyűjtő amerikai Caeleb Dressel előzte meg. A 21 éves Németh 46.57 másodperces idejével mindössze hét századdal maradt el Kozma Dominik 2017-es országos csúcsától.

Ezt a versenyt összességében a címvédő Cali Condors nyerte az LA Current, a Tokyo Frog Kings és a NY Breakers előtt.

Az ISL idei alapszakaszában tíz csapatban szeptember 30-ig a tavalyi, budapesti eseményhez hasonlóan buborékrendszerben versenyeznek a legjobbak a nápolyi Felice Scandone uszodában. Egy eseményen négy együttes küzd egymás ellen.

Az alapszakaszt követően novemberben Eindhovenben bonyolítják le a rájátszást, december végén vagy január elején pedig a döntőt.

(Forrás: vizisportrajongo.hu, mti/Fotó:pixabay, mti)