Jump to content

Holoda Péter Tokióban bizonyítaná mennyire jól járt Shane Tusuppal

2021. 02. 09. 10:30

A tokiói olimpiáról lemondó Szilágyi Liliána elvesztése után nem maradt ütőkártya Shane Tusup kezében, ráadásul a vírusjárvány közepette a csoportjába tartozó lengyel Wojciech Wojdak és a brazil Naná Almeida sem térhet vissza az amerikaihoz. Versenyzői közül így egyedül Holoda Péter, a Debreceni Sportcentrum úszója maradt a fedélzeten, aki már a 2016-os olimpián olyan szakmai nagyságnak találta Hosszú Katinka sikereinek kovácsát, aki belőle is többet tudna kihozni.

„Gyorsan kiderült, hogy bár nem vagyunk egyformák, a gondolkodásunk igen közel áll egymáshoz. Egyezett a véleményünk például abban, hogy milyen különleges felkészítésre van szüksége egy gyorsúszónak, és mi az a felesleges, amit mielőbb el kell engednie – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Holoda Péter, aki két évvel Rió után csak azért nem állt még be Tusup csoportjába, mert akkor a tengerentúlról jött mesterember éppen Olaszországban dolgozott, jómaga pedig az amerikai egyetemi tanulmányainak záróvizsgái előtt állt.

 

Usain Bolt példája

Tusup „olasz melója” után viszont már semmi akadálya sem volt annak, hogy Holoda Péter Debrecenből Budapestre költözve az amerikai szakember segítségét kérje, akit ma már nem csak az edzőjeként, hanem a barátjaként is emleget. 

 

„Tavaly érkezett el az ideje annak, hogy odaálljak Tusup elé és rábízzam az edzéseim irányítását. Elfogadtam, hogy egy olyasfajta gyorsúszónak, amilyen én is vagyok, nem  kell naponta extrém hosszúságú távokat megtennie, többre viszi, ha az erejét fejleszti, és a technikáját tökéletesíti. Mondhatnám, hogy az atlétika „Földönkívülije”, a jamaikai Usain Bolt sem azért lett a sprintszámokban nyolcszoros olimpiai bajnok, tizenegyszeres világbajnoki aranyérmes és világcsúcstartó, mert maratoni távokat gyűrt le, és a hosszútávfutókat utánozva építette fel az edzéseit. Hazai úszóberkekben nem szokványos, hogy mi az állóképességfejlesztés feladatainak jelentős részét a százazföldön oldjuk meg. Keményen megdolgoztat Shane az evezősgépen, gyakran váltunk át kick-boxra, a konditeremben pedig egyre nagyobb súlyokat tudok megmozgatni” – folytatta az úszósprinter, akit a kiváló angol nyelvtudása is segít abban, hogy jól megértesse magát a mesterével.

Holoda Péter arra is kitért, hogy a korábban fenegyerekként emlegetett amerikaitól mind a mai napig egyetlen hangos vagy sértő szót sem hallott, jól kijönnek egymással, ezért is derűlátó.

Vízválasztó esztendő

„Shane egy különleges és titokzatos ember. Állandóan ezerrel pörög, akármi a feladat, mindenből a maximumot akarja kihozni és ugyanezt a mércét állítja most elém is. Ami olykor persze nehézséget okoz. Követel, de nem parancsolgat, hallgat rám, és ha úgy gondolom, hogy valamit másképpen kellene csinálni, nem nehéz egyezségre jutni vele. A napjaim úgy indulnak, hogy világosan megfogalmazott feladatok megoldásának feszülök neki, semmit sem érzek haszontalannak vagy teljesíthetetlennek.” 

A 100 gyorsra készülő versenyző számára vízválasztó lehet a 2021-es esztendő. Az együttműködés első próbáját a márciusi országos bajnokság jelenti a számára, ahonnan a májusi budapesti Európa-bajnokságra vezethet az útja. Szeretne másodszor is olimpikon lenni, amelyre leginkább a gyorsváltó tagjaként nyílhat lehetősége.

„Mindent egy lapra tettem fel. Budapestre költöztem, egy kis lakást béreltem ki, ahol legényéletet élek. Amerikai egyetemen szerzett diplomámmal nem böngészem az álláshirdetéseket, mert úgy gondolom, hogy ezt az évet mindenképpen az úszásnak kell szenteltem. Szeretném, ha ennek meg is lenne az eredménye” –mondta befejezésül Holoda Péter, aki a 2017-es budapesti vizes világbajnokságon a bronzérmes 4x100-as gyorsváltót erősítette.     

(Forrás: vizisportrajongo.hu, SzPress Hírszolgálat/Fotó:Holoda Péter - Instagram)