Jump to content

Az európai szövetség alelnöke lehet Dr. Szabó Tünde

2020. 08. 31. 08:27

Testhez álló feladatot kaphat a sportért felelős államtitkár, dr. Szabó Tünde a LEN alelnöke lehet.

Négy egyetemen tanult és fejlesztette folyamatosan a tudását dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumnak sportért felelős államtitkára, aki november 8-án testhez álló feladatot kaphat, ha megválasztják az Európai Úszó Szövetség (LEN) alelnökének.

A sportág vezérkarának munkájába már májusban bekapcsolódhatott volna, ha a járványveszély miatt nem kényszerülnek a tisztújító kongresszus elhalasztására, amelyet közvetlenül a budapesti Európa-bajnokság előtt terveztek megrendezni. Várhatóan csak napokkal a novemberi LEN-csúcs előtt dől el, hogy a vírusjárvány esetleges fellángolása miatt a tisztségekért folyó versenyfutásnak milyen kereteket szabnak. Mindenki annak örülne, ha a sportág európai „parlamentjének” tagjai teljes létszámban a magyar fővárosban személyesen adnák le a voksukat, ám az is megtörténhet, hogy több küldött ugyanezt csak a távolból, az internet segítségével teheti meg. Bármi is történik, az már most biztos, hogy a vizessportok magyar vezetői, az úszás, a vízilabda, a műúszás és a műugrás döntéshozói egyöntetűen Dr. Szabó Tünde pályázata mögött állnak. 

„Nagyon jó érzés, hogy a magyar sportvezetők egy emberként állnak mögöttem. Úgy gondolom, ez a véleménynyilvánítás tovább erősíti a kandidálásom legitimitását és biztos hátteret ad a későbbiekre is. Bízom benne, hogy a tisztújító közgyűlés, így a tagság is támogatni fogja a pályázatomat” – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak dr. Szabó Tünde, olimpiai-világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes, akit ezen a három nagy erőpróbán csak az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina tudott megelőzni.

Alkalmaságát arra, hogy a LEN egyik alelnöke vagy a büró tagja lehessen, az úszósport berkeiben senkisem vitatja. Erős tudásbástyáját többek között a sportvezetői és a politikusi sikereiből, illetve a sportjogi szakjogász diplomájával, a szakedzői oklevelével, a sporttudományok doktora címével, nem utolsó sorban pedig a sokszor kimutatott sportszeretetével építette fel.

„A sport az egész életemet átitatta, elkísérte a mindennapjaimat gyermekkoromtól kezdve egészen mostanáig. Természetesen a sikeres sportkarrier csak megerősített abban, hogy jó úton indultam el. A sajnos rövid élsportolói pályafutásom befejeztével természetes volt a számomra, hogy továbbra is ebben a közegben szeretnék maradni, hogy a sportért, a sportban élőkért tevékenykedhessek. Visszatekintve az eltelt évekre úgy gondolom, jó döntést hoztam, és külön öröm, hogy a mai napig találok új kihívásokat, elérendő célokat a sport különféle területein elvégzett munkában” –folytatta a sportállamtitkár, aki a barcelonai olimpia után visszatérő vesegyulladása miatt 18 esztendősen kényszerült a visszavonulásra.

Magyarországot hosszabb ideje a vizes sportok egyik fővárosának nevezik, ahol egymást követik a látványos sikerrel zárult világversenyek, ahová mindig jó visszatérni, ahol sem a fogadtatásra, sem a rendezés színvonalára nem lehet panasz.

„Az eredményeinkre büszkének kell lennünk. A budapesti vizes világbajnokság sikere önmagáért beszél, csak úgy, mint az a tény, hogy a 2027-es világbajnokság rendezését szintén elnyertük, de számtalan más, magas presztízsű nemzetközi vizes esemény zajlik nálunk egy-egy évben. A Duna Aréna, Európa, sőt a világ egyik legmodernebb és legjobban felszerelt létesítménye. Nem csak a sportolók, de a sportvezetők is szívesen jönnek hozzánk. Aki ide érkezik, érezheti, hogy a magyar embereknek fontos a sport és a vizes sportok különösen közel állnak a szívükhöz.”

Magyarországról azt is sokan tudják, hogy ez az a  nemzet, amely kiemelt fontosságot tulajdonít annak, hogy minden gyerek tanuljon meg úszni. Ezt az „igét” fogja hirdetni akkor is, amikor bekapcsolódik a LEN munkájába, illetve azt megelőzően ezzel fog korteskedni?

„A „minden gyermek tanuljon meg úszni” egy olyan cél és gyakorlat, amely a világon bárhol megállja a helyét, így természetesen ugyanazt az üzenetet hordozza mindenhol. Nevezetesen azt, hogy a sportolás, az úszás szeretete minden ember életére csak jó hatással lehet. Szebbé teszi a mindennapokat és egészségesebbé a szervezetünket, az úszás pedig bizonyítottan az egyik legegészségesebb mozgásforma. Ezt az álláspontot meggyőződéssel képviselem szerte a világban. Egyébként a LEN programjában szintén helyet kapott a „Learn to swim” kampány, amely szervesen illeszkedik a mi elképzeléseinkhez is.”

Már most, államtitkárként, országgyűlési képviselőként, kongresszusok és világversenyek aktív résztvevőjeként is bokros teendői vannak, még sem tart attól, hogy LEN alelnökké választása, vagy a  szervezet büró tagjai közé kerülése megoldhatatlan feladat elé állítaná.

„Valóban sűrű napirendem van az egész évben, mégis akár az elnökségi tagságom, akár a LEN alelnöki pozícióm szervesen illeszkedhet a feladataim közé, amelyek inkább erősítik majd egymást. Jól ismerem a szervezet munkáját, pontosan tudom, hogy megválasztásom esetén milyen teendőkkel kell számolnom. Ennek tudatában hoztam meg a döntésemet. Minden betöltött tisztségemben a maximumra törekszem és ez a LEN kötelekében sem lesz másképpen” – zárta az SzPress Hírszolgálatnak adott nyilatkozatár dr. Szabó Tünde.

(Forrás: vizisportrajongo.hu, szpress.hu (Szalay Péter) /Fotó: Tumbász Hédi NS)