Jump to content

Kozák Danuta: Féltem, hogy a szülés után nem tudom a maximumot hozni

2019. 01. 01. 09:03

Ötszörös olimpiai bajnok kajakozónk, Kozák Danuta bebizonyította, szülés után is van sikeres sportélet, de azt elárulta, félt, hogy a gyermekvállalás után már nem lesz képes kihozni magából a maximumot, s bár remélte, nem igazán hitt benne, hogy három aranyéremmel tér haza a világbajnokságról.

 

 

Kozák Danuta élete 2016 év vége előtt kis túlzással csak az edzésről, a versenyekről, a kajakról szólt, mígnem decemberben bejelentette, gyermeket vár, így kihagyja a teljes 2017-es esztendőt.

2017 júniusában aztán világra hozta kislányát, Zorát. majd nekilátott sportolói pályafutása eddig talán legnagyobb kihívásának: visszakapaszkodni a csúcsra.

„Annyira alulról kezdtem, hogy érdekes volt újra végigmenni a lépcsőfokokon, de ez egyben nagy lendületet is adott” – emlékezett vissza a kezdetekre az ötszörös olimpiai (a legtöbb olimpiai aranyérmet szerző magyar női kajakos) -, tizennégyszeres világ- és tizenhatszoros Európa-bajnok kajakozó.


Kozák Danuta 2018-as visszatérése aztán maga lett a csoda. Páratlan szorgalmának, akaraterejének és teherbírásának, na meg edző-férje, Somogyi Béla támogatásának köszönhetően a belgrádi Európa-bajnokságon két arany ((K1 500 m, K4 500 m) - és egy ezüstéremmel (K1 200 m), a montemori világbajnokságon pedig három arannyal (K1 500 m, K2 500 m, K4 500 m) jelezte, van eredményes sportélet a szülés után is.

Párja, Somogyi Béla viszont nem titkolta, az elején a sötétben tapogatóztak, semmi szakirodalom nem állt rendelkezésükre, milyen edzésmunkát végezhet egy újdonsült édesanya, aki a kezdeti nehézségek és sérülések után azért csak belelendült a munkába.

„Bebizonyította, úgyis tud kiváló időket menni, ha az előtte való éjszaka két-három alkalommal is fel kellett kelnie a gyerekhez. Zokszó nélkül csinálta és csinálja az edzéseket, és a minőségben semmilyen változást nem lehet észrevenni. Hihetetlen, hogy mit bír!”

Teherbírása picit még magát Kozák Danutát is meglepte, aki az edzések újrakezdésekor nem hitte volna, hogy képes lesz három vb-aranyat szerezni, s mint sokan másokban, benne is munkált félelem.

(Forrás: sportrajongo.hu, m4sport, mti / Fotó: pixabay)