Jump to content

Vizes vb: világ- és olimpiai bajnok szakértők az MTVA-n

2017. 06. 08. 12:57

Az esemény rangjának megfelelően olimpiai és világbajnok szakértőkkel megerősített közvetítői stábbal készül a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) a budapesti vizes világbajnokságra.

 

 

A július 14-én kezdődő vb fő helyszínén, a Duna Arénában csütörtökön tartott sajtótájékoztatón Héder Barna elmondta: számukra is nagy ünnep a vb. Az M4 Sport csatornaigazgatója hozzátette: „a közvetítés szempontjából talán az egyik legnagyobb, ami az erőfeszítéseinket illetően csak az olimpiához hasonlatos”.

Székely Dávid, az M4 Sport vezetőszerkesztője – aki a nyílt vízi úszást közvetíti – elmondta: nem dedikált világbajnoki csatorna lesz az M4 Sport, de minden, magyar szempontból fontos történés ezen a csatornán lesz látható élőben.

„Lesz körkapcsolás is, amikor párhuzamosan magyarok versenyeznek” – mondta Székely Dávid, kiegészítve azzal, hogy adott esetben minél előbb igyekeznek megmutatni egy magyar sportoló selejtezős szereplését is, amennyiben az ütközik, mondjuk egy pólómeccsel.

„Legkésőbb tíz, de inkább kilenc órától egészen éjfélig olyan műsor lesz az M4 Sporton, ami reményeink szerint a csatornán tartja a nézőket” – hangsúlyozta Székely Dávid.

Knézy Jenő szerint – aki az úszást közvetíti majd, és múlt héten, a Budapest Openen már főpróbát tartott – furcsa volt a Duna Arénában először dolgozni, hiszen ilyen impozáns létesítményben ritkán járhat egy riporter: „Még olimpián sem feltétlenül”.

Vb-szakértőként az olimpiai bajnok Czene Attila elmondta: számára leginkább az lesz furcsa és szokatlan, hogy a kamerák előtt, de a medencetérnek háttal kell néznie egy versenyt.

„A Duna Arénát csak egy olimpiai helyszínhez lehet hasonlítani, ez a látvány minden bizonnyal a közvetítés színvonalát is növeli” – jelentette ki Czene.

„Nem hiszem, hogy bármiben lehet hibázni, hiszen tökéletesen ismert közegben lesz számunkra a vb” – mondta Rédei Katalin. A világbajnok vízilabdázó – aki sportágában Madaras Norberttel felváltva segíti majd Hajdú B. István munkáját – elárulta: legutóbb 2003-ban izgult úgy, ahogy a mostani vb előtt, akkor még ő is tagja volt a válogatottnak.

„Olimpia után mindenhol bátrabban kísérleteznek, igyekeznek fiatalokat beépíteni. Több válogatottnál új a kapitány, nálunk is. Éppen ezért a végeredményt illetően nehéz előre jósolni” – nyilatkozott Madaras Norbert. Az olimpiai és világbajnok pólós kiemelte, hogy vízilabdában nem lenne elégedett az olimpián elért negyedik (női), illetve ötödik (férfi) hellyel.

A szinkronúszást közvetítő Török Olivér mindenekelőtt az egyedi, városligeti helyszínt emelte ki, ahol június 23-án tartják meg a versenyszerű főpróbát a Hungarian Openen. A riporter elmondta: a szakágban lezárult a nevezés, így 48 ország 419 versenyzője lesz látható az alkalmi medencében. Sportági szakértőként Erdős Eszter hangsúlyozta, hogy a kilenc versenyszámból a magyar csapat hatban lesz érdekelt.

„Fedett műugrótorony hiányában az elmúlt ötven évben hatalmas lemaradásba kerültünk, a hazai vb-rendezés így óriási lehetőség, hogy a magyar műugrás visszaküzdje magát arra a szintre, ahol évtizedekkel korábban volt” – mondta Hajnal András. Az Eb-ezüstérmes műugró megemlítette: a 2006-os és a 2010-es, hazai rendezésű Európa-bajnokság mérföldkő volt a pályafutásában. „Ahogy akkor, úgy most is népes, lelkes és szakértő közönségre számítok” – mondta.

A műugrást közvetítő Vásárhelyi Tamás szerint „a szakág hazai létesítményhelyzetét a XIX. századi viszonyokból egyből a XXI. századba repítette a hazai vb”. Az óriástoronyugrásról elmondta, a közönséghez hasonlóan ők is izgatottan várják a versenyeket.

„Bár fiatal versenyszámról van szó, de a látvány miatt mind közül talán a legjobban marad meg a közvélemény emlékezetében, aminek a város- és az országimázs szempontjából óriási a jelentősége” – fogalmazott a riporter.

(Forrás: Forrás:sportrajongo.hu, vizisportrajongo.hu, mti / Fotó: mti)