Jump to content

Vízilabda: gálameccsen búcsúztatják a legendát

2016. 09. 28. 11:19

Biros Pétert gálameccsen búcsúztatja el az Eger vízilabda csapata. Biros játékosként mindent megnyert, amit sportoló megnyerhet válogatott és klubszinten egyaránt, döntően az egri csapat tagjaként. A háromszoros olimpiai bajnok pólós az Eger színeiben mutatkozott be az első osztályban, majd itt is töltötte utolsó játékos éveit, összesen 11 évet húzott le az egri klubnál. A gálameccsen természetesen mindenki ott lesz, aki számít. 

 

A visszavonuló Biros 2000-ben Sydneyben, 2004-ben Athénban és 2008-ban Pekingben nyert olimpiai aranyérmet. Tagja volt az 1999-ben Európa-bajnok és a 2003-ban világbajnok válogatottnak. Emellett két vb-ezüstje, valamint Eb-ről egy ezüst- és négy bronzérme is van. 2008-as teljesítménye nyomán a világ legjobb férfi vízilabdázója lett a Swimming World Magazine-nál. A 2012-es londoni játékok megnyitóján ő vitte a magyar küldöttség zászlaját. Tavaly novemberben - a hozzá hasonlóan háromszoros olimpiai bajnok csapattársaival, Benedek Tiborral, Kásás Tamással, Kiss Gergellyel, Molnár Tamással és Szécsi Zoltánnal együtt - az International Swimming Hall of Fame (ISHOF), azaz a vizes sportágak halhatatlanjai közé választották.

Bárány Attila felidézte: hivatalosan már januárban bejelentették, hogy a háromszoros olimpiai bajnok befejezi aktív játékos-pályafutását, azonban a sűrű program miatt az elmúlt szezonban nem volt lehetőség a méltó ünneplésre.

Habis László egri polgármester (Fidesz-KDNP) úgy fogalmazott: Biros Péter "nagy egyéniség, kiváló ember", aki a pekingi olimpiát követően megkapta a díszpolgári címet is. "A város egyik meghatározó arca, értéke a közösségnek" - tette hozzá.

Kis Szabó Ervin, a klub sajtófőnöke elmondta: az október 9-i rendezvény 16 órakor közönségtalálkozóval indul, 17 órától pedig felvezető programok várják az érdeklődőket. A gálameccs 17.30-kor kezdődik, a négyszer ötperces találkozón a Biros Péter Barátai gárda és a ZF Eger csapata mérkőzik meg. Részt vesz a gálameccsen mások mellett Benedek Tibor, Kásás Tamás, Fodor Rajmund, Kiss Gergely, Hosnyánszky Norbert és Madaras Norbert is, az ünnepelt csapatát pedig Kemény Dénes irányítja.

A meccslabdát és Biros Péter pólóját elárverezik, a mérkőzés teljes bevételét pedig jótékony célra fordítják.

 

(Forrás: vizisportrajongo.hu;mti/Fotó:mti)