Jump to content

Érmet vár az evezős Európa-bajnokságon a kapitány

2020. 10. 08. 08:33

Galambos Pétertől érmet vár az evezősök kapitánya, Szierer János a hétvégén zajló Európa-bajnokságon. A válogatott háza táján nem lehet teljes az öröm, ugyanis Bertus Kitti sérülés miatt nem utazhat el a kontinenstornára. 

Az eseményt eredetileg június elején rendezték volna meg, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, és csak augusztus közepén vált biztossá, hogy megtartják. Az országos bajnokság és a hazai válogató után Szierer János szövetségi kapitány 17 fős utazó keretet állított össze, amelyből a női egypárevezős Bertus Kitti sérülés miatt az utolsó pillanatokban esett ki.

A főállású munka mellett készülő evezős kora tavasszal megnyerte a hazai válogatót, de már az európai olimpiai kvalifikációs versenyre sem jutott el, mert a világjárvány miatt az is elmaradt. A másfél éves kihagyás után tavaly kora ősszel visszatért evezős az MTI-nek elmondta: mindkét esetben először csalódottságot érzett. Utána viszont úgy fogta fel, hogy még több időt kapott a visszatérés után a fejlődésre, így még nagyobb esélye lehet kijutni Tokióba.

"Az egyik edzésen történhetett egy rossz mozdulat, aminek akkor nem tulajdonítottunk különösebb lehetőséget, így ráedzettem és nem pihentem ki. Az Eb-szerepléssel egy sérvet kockáztattunk volna, ami a mostaninál hosszabb kihagyást jelent. Ez viszont nem fér bele az edzésmunkánkba, mert jövőre ismét korai versenyeken kell bizonyítanom. Az Eb nekem most nem ért annyit, hogy veszélyeztessem az olimpiai szereplésem esélyeit" - nyilatkozta Bertus.

A magyarokat így kilenc versenyszámban 16 evezős képviseli majd a lengyelországi kontinensviadalon, a szakágakat tekintve a férfiaknál tíz, a nőknél öt versenyző indul, a paraevezősöknél Pető Zsoltnak PR1 egypárban tízfős mezőnyben kell helytállnia.

Szierer János szövetségi kapitány kiemelte, a könnyűsúlyú egypárban címvédőként rajtoló, rutinos Galambos Pétertől érmet vár a szakvezetés, a többiektől pedig minimum B-döntős helyezést.

"Női könnyűsúlyú egypárban Sándor-Polivka Dórát az A-döntőbe várjuk, de más egységektől sem lenne ez a teljesítmény meglepetés. A könnyűsúlyú négypár viszont már ott van az A-döntőbe, miután ott csak négy egység nevezett" - nyilatkozta.

Hozzátette, olimpiai számokban a B-döntős helyezés feljogosítja az egységet, hogy tavasszal reális eséllyel pályázzon az olimpiai kvótára. Tokióra egyelőre nincs kvótájuk a magyar evezősöknek.

A szervezők tájékoztatása alapján a poznani Eb-re - amelyen rendkívül szigorú egészségügyi előírásokat kell betartaniuk a résztvevőknek - több mint 1300 akkreditációt osztottak ki, ebből közel 650-et a 31 országból érkező versenyzőknek. A legnagyobb csapattal az olaszok érkeznek, akik a 22 hajóosztályból 21-re neveztek, őket a németek (19) és a hollandok (17) követik. A legtöbb nevezés ezúttal is férfi egypárra futott be, ahol az előzetes tervek szerint 23 versenyző indul, köztük a riói olimpikon Pétervári-Molnár Bendegúz.

A világjárvány az evezősök szokásos és tervezett nemzetközi versenynaptárát is alaposan átírta, a felnőtt Eb - amelyet 1893 óta rendeznek - csak a harmadik nagy esemény lesz idén a szeptemberi U23-as és ifjúsági kontinensbajnokságok után, amelyeket Duisburgban és Belgrádban tartottak. 

A magyar Eb-keret:

férfiak:

egypár: Pétervári-Molnár Bendegúz

könnyűsúlyú egypár: Galambos Péter

kétpár: Ács Kristóf, Bácskai Máté

kettes: Simon Béla, Juhász Adrián

könnyűsúlyú négypár: Szabó Bence, Forrai Dávid, Szigeti Roland, Furkó Kálmán

para: Pető Zsolt

nők:

könnyűsúlyú egypár: Sándor-Polivka Dóra

kétpár: Preil Vivien, Gadányi Zoltána

könnyűsúlyú kétpár: Abid Syham, Csepel Zsófia

 

Az Eb programja:

péntek:

előfutamok 9.00

reményfutamok 15.30

szombat:

középdöntők és reményfutamok 9.00

vasárnap:

döntők 8.30

(Forrás: vizisportrajongo.hu, mti/Fotó:pixabay, mti)